Menší obce mají nově na starost opatrovnictví dětí z větších měst

12. leden 2018

Obec, ve které trvale žijí rodiče nezletilého dítěte, nemůže podle nového zákona být takzvaným kolizním opatrovníkem. Ten dítě zastupuje při soudním jednání.

Za České Budějovice proto teď děti u soudu zastupují menší města jako Týn nad Vltavou nebo Trhové Sviny, které ale pro výkon takové funkce nemají dostatek sociálních pracovníků.

Na cestu k českobudějovickému okresnímu soudu musí častěji vyjíždět vedoucí odboru sociálních věcí města Trhové Sviny Vladislav Vlásek, aby podle nového zákona zastupoval nezletilé děti z Českých Budějovic. Krajské město má přitom k dispozici 32 sociálních pracovníků, Trhové Sviny pouze pět.

„Podle statistik podal v roce 2016 budějovický magistrát k okresnímu soudu asi 140 návrhů, přičemž město Trhové Sviny podalo pět návrhů. Z toho je zcela zřejmý nepoměr výkonu funkce opatrovníka,“ připomíná.

Pro trhosvinenské sociální pracovníky je proto současný výkon kolizního opatrovnictví velmi náročný, časově i finančně. „Za poslední dva měsíce bylo deset případů, kdy nás soud jmenoval opatrovníkem. A jsou to ty nejsložitější případy, které vyžadují značné zkušenosti a jsou značně náročné, co se týká právního vědomí pracovníků,“ říká Vladislav Vlásek.

Problém se v minulosti vyskytl i u takzvaného veřejného opatrovnictví, kdy se o nemohoucí občany museli postarat sami starostové daných obcí. To se podle výkonného ředitele Svazu měst a obcí Pavla Drahovzala povedlo vyřešit teprve nedávno díky účelovému státnímu příspěvku.

„Zde by to mohlo být v podstatě na podobné bázi, kdy za každého kolizního opatrovníka by město nebo obec dostaly určitou částku do svého rozpočtu. To by mohlo zajistit personální kapacity a získat sociální pracovníky,“ dodává.

Než se ale situace vyřeší, některá menší města budou muset přijmout kvalifikované sociální pracovníky.

autor: mvo
Spustit audio