Mělnický sběratel Martin Švec má 3 tisíce modelů vozidel, teď je vystavuje v muzeu

21. červen 2021, aktualizováno

Osobní, nákladní, policejní, hasičské i sportovní vozy, taxíky, autobusy, veterány, včetně několika speciálních kolekcí, třeba auta Jamese Bonda, agenta 007, nebo prezidentské speciály, sbírá Martin Švec. Nejzajímavější část sbírky teď vystavuje v Regionálním muzeu Mělník na náměstí Míru.

První autíčko dostal od babičky k narozeninám v roce 1965, žlutého angličáka opatroval jako oko v hlavě, a postupně k němu přidával další. V patnácti měl 300 kousků, v té době už byl dávno rozhodnutý, že autíčka nebudou na hraní.

Nebylo vždycky jednoduché sbírku doplňovat, před revolucí byly modely k dostání jen zřídka. Zato teď příbuzní pana Švece nemusejí dlouho přemýšlet, čím ho obdarovat.

Na výstavě možná objevíte modely, se kterými jste si hráli jako malí. Přijďte se podívat a zavzpomínat.

Americká prezidentská limuzína

Regionální muzeum k výstavě připravilo také doprovodnou soutěž. Některá autíčka se zatoulala do muzejní historické expozice. Kdo je najde a vyřeší otázky s nimi spojené, může se těšit na zářijové losování soutěže. Ve hře jsou angličáky, stolní hry, dobroty a překvapení.

Výstava nazvaná Na plný plyn začíná 22. 6. a navštívit ji můžete po celou dobu prázdnin, až do 19. září 2021. Regionální muzeum Mělník má otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 12,30 do 17 hodin.

Jakým způsobem Martin Švec v minulosti získával nové kousky do své sbírky a proč k tomu občas potřeboval vzduchovku? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související