Měď je drahá, plast křehký. Jaký materiál zvolit na nové okapy?

22. únor 2020

Pokud okapy, svody a oplechování správně slouží, ochraňují naše domy před nepřízní počasí. Po čase však doslouží a je nutné je nahradit novými. Kdysi byla volba jednoduchá, klempířské prvky se dělaly pouze z černého plechu a lehce pozinkované. Dnes je na trhu mnoho jiných variant.

Asi nejkvalitnějším materiálem na okapy a svody je měď. Má trvanlivost přes sto let a někdy i déle. Její problém je však v ceně a také v zájmu zlodějů, kteří se na podobné prvky zaměřují. Její použití je tak omezeno na domy, kde použité mědi ukládá například památková ochrana nebo na stavby, které jsou chráněny bezpečnostními systémy.

Na druhé straně žebříčku stojí plastové klempířské prvky. Jejich trvanlivost se rovněž zdá téměř neomezená, klempíři je však příliš nedoporučují. Jsou totiž křehké a zejména v oblastech, kde hrozí led na střeše či větší vrstvy sněhu rády praskají.

Materiály mezi mědí a plastem

Mezi mědí a plastem se však dá najít docela široká škála cenově dostupných a docela kvalitních materiálů. Jedním z v současné době nejpoužívanějších jsou lakované nebo plastem potažené plechové prvky. Jejich kvalita je docela slušná, jsou bezúdržbové a vydrží i desítky let. Navíc se dají dobře sladit s barvou střechy či fasády protože se vyrábějí v mnoha barevných odstínech.

Další variantou jsou pozinkované nebo titanzinkové materiály. Ty jsou velmi odolné proti korozi. Vydrží déle než lakované či poplastované prvky, na druhou stranu vyžadují pravidelnou údržbu. Asi po dvou letech od instalace by se měly natřít speciální barvou na lehké kovy a nátěry by se měly opakovat co dva roky. Pak je ovšem jejich životnost počítaná na několik desítek let.

Odborníci na klempířské prvky se shodují, že mimo plastu ve vyšších polohách jsou dnes okapové systémy většinou všechny v ucházející kvalitě. Nutná je však také odborná montáž a doplňkové systémy, ke kterým patří například vyhřívání okapů a další prvky napomáhající dobré funkci těchto prvků. Nutná je i pravidelná kontrola a údržba. Pak slouží okapy v podstatě neomezenou dobu.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.