Mé modré nebe s Evženem Jegorovem, krátký život švédské hvězdy i pozvánka do Strakonic

7. říjen 2022

Setkání s dobrým swingem a jazzem otevře Swing band Ferdinanda Havlíka a jeho verze stařičké skladby Waltera Donaldsona My Blue Heaven, Mé modré nebe, z výborného alba …a ještě trochu swingu. I z toho důvodu, že se v ní zaskvěl saxofonista Evžen neboli také Eugen Jegorov, kterému by 9. října byla pětaosmdesát let.

Evžen Jegorov byl nejenom výborný saxofonista i klarinetista a člen kvintetu divadla Rokoko a poté na dlouho orchestru Ferdinanda Havlíka v Semaforu, ale také proslul jako herec vytáhlé postavy v řadě filmů. Letos na konci roku uplyne 30 roků od jeho předčasného odchodu.

V náladě swingu, potažmo jazzu se ještě vrátíme k 4. říjnu, kdy uplynulo sto let od narození jednoho z mezinárodně nejznámějších švédských jazzmanů, především swingového klarinetisty Åke Stana Hasselgårda.

Tento rodák ze švédského Sundsvallu vyrůstal v docela složitých rodinných poměrech. Jeho otec zemřel nešťastnou náhodou při lovu, když Åkemu byl pouhých rok. Na klarinet začal hrát v 16 letech. Navštěvoval vysokou školu v Uppsale a hrál tam s kapelou Royal Swingers. Po válce byl Stan Hasselgård členem výborného sextetu Simona Brehma.

Jeho jazzová hvězda začala strmě stoupat a v pětadvaceti se přestěhoval do New Yorku a hrál na 52. ulici s velikány Jackem Teagardenem a Maxem Roachem. Později se Stan Hasselgård připojil k septetu Bennyho Goodmana, jehož hra ho výrazně ovlivnila. V nahrávacím studiu se Stan Hasselgård naposledy s klarinetem objevil 18. listopadu 1948. Za pět dní se zabil při autonehodě u města Decatur ve státě Illinois, ve věku 26 let.

Čtěte také

V nepravidelné rubrice jazzových hitů sáhneme do přihrádky takzvaných one hit wonders, tedy mistrů jednoho hitu. Anglický pianista a skladatel Max Harris uspěl na hitparádě ústřední melodií z šestidílného surrealistického televizního seriálu Podivný svět Gurneyho Sladea s Anthonym Newleym v hlavní roli.

Na závěr pro vás mám ještě pozvánku na velmi atraktivní slavnostní koncert Českého rozhlasu České Budějovice v Domě kultury ve Strakonicích 12. října od 19 hodin. Vynikající zpěvák s nezaměnitelným hlasem Dan Bárta, známý i ze spojení se soubory Illustratosphere a J.A.R., vystoupí se špičkovým Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče! A hostem večera bude skvělá jihočeská zpěvačka Petra Chlebníčková.

Dan Bárta spolu s Bromovci natočil loni velmi zajímavé album, písničky z něj na strakonickém pódiu živě předvede. A dvě skladby jako upoutávky na pozoruhodný strakonický rozhlasový koncert zakončí pořad V náladě swingu, potažmo jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související