Maturitní plesy jsou zpět v celé kráse, společenské akce ale po covidu přestaly pořádat některé firmy

4. únor 2023 11:04

V kulturních domech na jihu Čech se po dvou letech znovu konají desítky plesů. Zájem o tyto společenské akce je podle organizátorů tak velký, že je srovnatelný s dobou před pandemií koronaviru.

I v dopoledních hodinách je v sále Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích živo. Připravuje se tu jeden z mnoha maturitních plesů. „Sezona je v plném proudu, každý týden pořádáme několik plesů. Zatímco během covidových let bylo plesů jen asi 15 procent oproti normálu, teď jsme zpět na sto procentech,“ říká šéf agentury Promaturak.cz Daniel Beránek.

O plesy je velký zájem, přestože agentura musela trochu navýšit ceny. „Zdražit se muselo, i když ne moc, protože všechno šlo nahoru, ať už se jedná o pohonné hmoty nebo obyčejné balonky,“ vysvětluje Daniel Beránek.

Také ředitel Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích Petr Holba si letošní plesovou sezonu pochvaluje. „Vrátili jsme se na předcovidová čísla. Na přelomu let 2020 a 2021 se v podstatě nekonal žádný ples, loni jsme měli 42 plesů, což je zhruba 70 procent z počtu před pandemií,“ uvádí.

Čtěte také

Zatímco počty plesů jsou stejné jako před covidem, zákaznické spektrum se podle Petra Holby trochu změnilo. „Dá se říct, že máme o trochu více maturitních plesů. Naproti tomu se však už některé firmy a společnosti nevrátily k pořádání plesů, případně v současné situaci šetří a odkládají akci na další rok,“ popisuje.

Podobný trend zaznamenal i ředitel Centra kultury města Písku Josef Kašpar. „Někteří pořadatelé se z ekonomických důvodů a také z obav, že nepřijde tolik lidí, rozhodli plesy zrušit. Je to do jisté míry škoda, ale samozřejmě to nemůžeme úplně ovlivnit. Vyšli jsme alespoň trochu vstříc tím, že jsme dramaticky nezvýšili cenu za nájem a další poplatky,“ zmiňuje.

To se ale podle Josefa Kašpara příští rok rozhodně změní. Zájemci o pořádání plesů budou muset počítat s vyšší cenou za pronájem sálu.

Spustit audio

Související