Matěj trpí tourettovým syndromem, pomáhá mu společenský tanec - příběh nadaného tanečníka, jeho maminky a mecenáše

4. únor 2021

Matěj Nehyba ze Zlína trpí tourettovým syndromem, který se projevuje různými tiky. Když ale tančí společenské tance, tak netiká.

Nemoc se podle jeho maminky Jany začala projevovat, když Matěj chodil do třetí třídy. Už tehdy skvěle tančil, a proto byl problém nemoc diagnostikovat. Při tanci se totiž příznaky neprojevovaly. Diagnózu se podařilo potvrdit až po roce.

Matějovi společenský tanec velmi pomáhá. Během něj zapomíná na starosti i nemoc. I když jde o velmi nákladný sport a rodina se dvěma dvojčaty bojuje s nedostatkem financí, dnes šestnáctiletý Matěj stále tančí. Tančí totiž tak skvěle, že si ho trenér Radim Přádka vzal pod své vedení a učí ho zdarma. Důkazem Matějových schopností (a samozřejmě i schopností jeho taneční partnerky) a radosti pro trenéra je určitě dosažení výkonnostní třídy C ve společenských tancích.

Páry jsou ve společenských tancích rozděleny do věkových kategorií a výkonnostních tříd. Tyto třídy jsou pro tanečníky ve věku 16 – 18 let od nejnižší: E, D, C, B, A a M.

Poslechněte si příběh bojovníka Matěje, jeho maminky Jany a mecenáše s dobrým srdcem. Nabízíme záznam rozhovoru z pořadu Apetýt, který moderuje Andrea Kratinová.

Tourettův syndrom
je vrozené neuropsychiatrické onemocnění. Začíná obvykle v dětství (nejčastěji kolem 6–7 let věku) a projevuje se pohybovými a zvukovými tiky. Onemocnění nese název francouzského neurologa Georgese Gillese de la Tourettea, který v r. 1885 přinesl první ucelený popis nemoci.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.