Máte studené nohy nebo vás trápí migrény? Jezte častěji pokrmy z paprik
Evropany pravděpodobně poprvé seznámil s paprikou Kolumbův průvodce Chauco, který ji nazýval agi. Je to další z mnoha hodnotných plodin, jež daroval Nový svět starému kontinentu. Ve Španělsku se pěstovala již v 16. století, ale i z českých zemí existuje záznam z roku 1566, kdy se běžně objevuje na jižní Moravě.
Papriky známe v několika barvách. Zelené jsou vlastně jen nedozrálými varietami paprik žlutých a červených. Pestrá druhová barevnost paprik přispívá k četným příznivým účinkům na lidské zdraví, jelikož obsahuje i mírně odlišná složení biochemických látek.
Padesát gramů paprik kryje celodenní potřebu vitaminu C. Červená paprika je totiž třikrát více bohatá na vitamin C než pomeranče, u zelených paprik je to dvakrát více. Červená paprika obsahuje jedenáctkrát více betakarotenu než zelená.
Pokud tedy patříme mezi konzervativní typy strávníků a nový den začínáme snídaní složenou z obloženého chleba, měli bychom pamatovat na to, že půlka papriky nebo jakékoli jiné zeleniny by měla být její nedílnou součástí.
Paprika obsahuje bohatě také zinek, mnoho solí draslíku a železa, a tak patří na stůl všem kardiakům i lidem trpícím anémií. Vitamin C je důležitý nejen pro imunitu, ale také pro žlázy s vnitřní sekrecí, které mají v těle nejvyšší tkáňovou koncentraci tohoto životně nezbytného vitamínu.
Čtěte také
Specifickou chuť paprik vyvolávají silice, ostrost vyvolává kapsaicin. Tato a příbuzné účinné látky papriky posilují obranu organismu proti infekcím a pomáhají při žaludečních a střevních potížích. Kapsaicin zvyšuje viskozitu krve, a zbavuje nás tak symptomů studených rukou a nohou, pocitů závrati, obtíží krevního oběhu, působí preventivně proti záchvatům migrény.
Dráždivého působení pálivých paprik se využívá i zevně v různých mastech podporujících prokrvení, k léčbě svalového zatuhnutí, revmatických bolestí a podobně. Nesmí však přijít do styku s očima, jinak vyvolává okamžitý zánět spojivek.
Kapsaicinoidy v sladkých paprikách podle výzkumu navozují buněčnou smrt buněk rakoviny kůže. Podle jiné studie kapsaicin červených paprik může významně tlumit rakovinu prostaty.
Slupka plodů je voskovitá, ale zajišťuje jim dlouhou trvanlivost. Pokud jíte papriky syrové, nezapomeňte přidávat trochu oleje. Vstřebávání hodnotných látek je pak mnohem výraznější.
Paprikový salát
- 1 zelená, 1 žlutá a 1 červená paprika
- 1 cibule
- 100 gramů ovčího sýra (feta)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
Papriky omyjeme (důkladně, protože patří mezi chemicky více ošetřované druhy zeleniny) a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a promícháme s paprikami.
Rozšleháme olej, ocet a koření a zálivkou přelijeme salát. Ozdobíme kostičkami ovčího sýra.
Grilované papriky
Papriky grilujeme, dokud nezačne slupka černat. Pak je dáme na 15 minut do mikrotenového sáčku a necháme vypotit. Vyjmeme a slupku lehce seškrábneme. Odlomíme stopku, vyjmeme střed a odstraníme semena. Přidáme například na obložený chléb.
Hummus s paprikou
Potřebujeme 1 plechovku cizrny, 1/3 šálku sezamové pasty tahini, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku a jednu velkou papriku.
Na otevřeném ohni papriku opékáme, až bude dočerna ožehnutá. Černou slupku odstraníme. Z papriky vyjmeme střed a odstraníme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky. S ostatními ingrediencemi ji v mixéru mixujeme, dokud nebude směs krémová.
Polenta s papričkami a rajčaty
- 1 lžíce olivového oleje
- 7 stroužků česneku
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 2 zelené papriky
- 1 kilogram rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 6 černých oliv
- 2 lžíce dobře propláchnutých kaparů
- sůl, čerstvě umletý černý pepř
- Na polentu: 600 mililitrů vody, jeden a půl šálku kukuřičné mouky, sůl
Papriky očistíme, omyjeme, vyřízneme semeník a papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a případně zbavíme zrníček. Olivy rozpůlíme.
V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme oloupané stroužky česneku a kajenský pepř a opékáme tři minuty. Vložíme pokrájené papriky a opékáme dalších deset minut.
Pak vmícháme rajčata, rajčatový protlak, olivy, kapary, sůl a pepř. Dusíme dál, dokud papriky nezměknou a omáčka nezhoustne.
V hrnci přivedeme k varu 600 mililitrů vody. Za stálého míchání pomalu přisypáváme kukuřičnou mouku. Osolíme a mícháme dál, až se polenta nechytá stěn nádoby.
Polentu rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou z paprik a rajčat, případně mírně posypeme sýrem.
Související
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
-
Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin.
-
Čekanka je u nás dosud nedoceněnou lahůdkou. Máme tipy, jak ji využít v kuchyni
Bledě modré květy se nám vybaví, když se řekne čekanka obecná. Z polní rostlinky však byla vyšlechtěna čekanka listová se světle žlutými puky, která se hodí do kychyně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.