Máte studené nohy nebo vás trápí migrény? Jezte častěji pokrmy z paprik

paprika

Evropany pravděpodobně poprvé seznámil s paprikou Kolumbův průvodce Chauco, který ji nazýval agi. Je to další z mnoha hodnotných plodin, jež daroval Nový svět starému kontinentu. Ve Španělsku se pěstovala již v 16. století, ale i z českých zemí existuje záznam z roku 1566, kdy se běžně objevuje na jižní Moravě.

Papriky známe v několika barvách. Zelené jsou vlastně jen nedozrálými varietami paprik žlutých a červených. Pestrá druhová barevnost paprik přispívá k četným příznivým účinkům na lidské zdraví, jelikož obsahuje i mírně odlišná složení biochemických látek.

Padesát gramů paprik kryje celodenní potřebu vitaminu C. Červená paprika je totiž třikrát více bohatá na vitamin C než pomeranče, u zelených paprik je to dvakrát více. Červená paprika obsahuje jedenáctkrát více betakarotenu než zelená.

Pokud tedy patříme mezi konzervativní typy strávníků a nový den začínáme snídaní složenou z obloženého chleba, měli bychom pamatovat na to, že půlka papriky nebo jakékoli jiné zeleniny by měla být její nedílnou součástí.

Paprika obsahuje bohatě také zinek, mnoho solí draslíku a železa, a tak patří na stůl všem kardiakům i lidem trpícím anémií. Vitamin C je důležitý nejen pro imunitu, ale také pro žlázy s vnitřní sekrecí, které mají v těle nejvyšší tkáňovou koncentraci tohoto životně nezbytného vitamínu.

Specifickou chuť paprik vyvolávají silice, ostrost vyvolává kapsaicin. Tato a příbuzné účinné látky papriky posilují obranu organismu proti infekcím a pomáhají při žaludečních a střevních potížích. Kapsaicin zvyšuje viskozitu krve, a zbavuje nás tak symptomů studených rukou a nohou, pocitů závrati, obtíží krevního oběhu, působí preventivně proti záchvatům migrény.

Dráždivého působení pálivých paprik se využívá i zevně v různých mastech podporujících prokrvení, k léčbě svalového zatuhnutí, revmatických bolestí a podobně. Nesmí však přijít do styku s očima, jinak vyvolává okamžitý zánět spojivek.

Kapsaicinoidy v sladkých paprikách podle výzkumu navozují buněčnou smrt buněk rakoviny kůže. Podle jiné studie kapsaicin červených paprik může významně tlumit rakovinu prostaty.

Slupka plodů je voskovitá, ale zajišťuje jim dlouhou trvanlivost. Pokud jíte papriky syrové, nezapomeňte přidávat trochu oleje. Vstřebávání hodnotných látek je pak mnohem výraznější.

Paprikový salát

Suroviny:
1 zelená, 1 žlutá a 1 červená paprika
1 cibule
100 gramů ovčího sýra (feta)
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
sůl, pepř

Papriky omyjeme (důkladně, protože patří mezi chemicky více ošetřované druhy zeleniny) a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a promícháme s paprikami. Rozšleháme olej, ocet a koření a zálivkou přelijeme salát. Ozdobíme kostičkami ovčího sýra.


Grilované papriky

Papriky grilujeme, dokud nezačne slupka černat. Pak je dáme na 15 minut do mikrotenového sáčku a necháme vypotit. Vyjmeme a slupku lehce seškrábneme. Odlomíme stopku, vyjmeme střed a odstraníme semena. Přidáme například na obložený chléb.

Pečené papriky


Hummus s paprikou

Suroviny:
1 plechovka cizrny
1/3 šálku sezamové pasty tahini
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
3/4 šálku opečené červené papriky (1 velká)

Na otevřeném ohni papriku opékáme, až bude dočerna ožehnutá. Černou slupku odstraníme. Z papriky vyjmeme střed a odstraníme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky. S ostatními ingrediencemi ji v mixéru mixujeme, dokud nebude směs krémová.


Polenta s papričkami a rajčaty

Suroviny:
1 lžíce olivového oleje
7 stroužků česneku
¼ lžičky kajenského pepře
2 zelené papriky
1 kilogram rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
6 černých oliv
2 lžíce dobře propláchnutých kaparů
sůl, čerstvě umletý černý pepř

Na polentu:
600 mililitrů vody
jeden a půl šálku kukuřičné mouky
sůl

Papriky očistíme, omyjeme, vyřízneme semeník a papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a případně zbavíme zrníček. Olivy rozpůlíme.

V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme oloupané stroužky česneku a kajenský pepř a opékáme tři minuty. Vložíme pokrájené papriky a opékáme dalších deset minut. Pak vmícháme rajčata, rajčatový protlak, olivy, kapary, sůl a pepř. Dusíme dál, dokud papriky nezměknou a omáčka nezhoustne.

V hrnci přivedeme k varu 600 mililitrů vody. Za stálého míchání pomalu přisypáváme kukuřičnou mouku. Osolíme a mícháme dál, až se polenta nechytá stěn nádoby. Polentu rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou z paprik a rajčat, případně mírně posypeme sýrem.


Kuře s paprikami

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
4 kuřecí čtvrtky
1 cibule pokrájená na tenké plátky
2 stroužky česneku pokrájené najemno
1 pokrájená chilli paprička
1 plechovka drcených rajčat
1/3 hrnku suchého bílého vína
3 pečené papriky pokrájené na plátky
sůl, pepř, bazalka

Rozehřejeme kastrol s olejem a opečeme kuře ze všech stran. Kuře vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu vhodíme cibuli, česnek, chilli a restujeme pět minut doměkka. Poté přidáme drcená rajčata, víno a za občasného míchání přivedeme k varu.

Vložíme zpět kuře, přidáme pečené papriky, dochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou a vaříme 30 až 40 minut, dokud není kuře měkké. Poté případně dochutíme a podáváme s čerstvou bazalkou.

Spustit audio

Související