Masopustní vzpomínka na koncert skupiny Třehusk v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2010

Smutné obličeje těch, kteří se nevešli, a naopak rozzářené tváře šťastlivců, co usedli na židličky. Tohle nejlépe vystihuje atmosféru večera v koncertním sále Českého rozhlasu České Budějovice, kam přijela šestičlenná skupina Třehusk z Poberouní zahrát staropražské a lidové písničky.  To psal Deník dvanáctého listopadu roku 2010 po vystoupení velmi sympatické kapely Třehusk ze Zadní Třebaně.

A zájem o její českobudějovický rozhlasový koncert byl opravdu obrovský, jak vyplývá ze vzpomínky kapelníka, zpěváka i autora řady pěkných písniček akordeonisty Miloslava Frýdla: „Byli jsme překvapeni, kolik lidí stálo před budovou Rozhlasu, ale ještě více jsme byli překvapeni, že ti všichni přišli na nás. A také jsme měli velmi pěkný pocit, v jaké radostné, bezprostřední atmosféře se rozhlasová nahrávka odehrávala. Pak jsme z toho ještě dlouho žili a rádi na to vzpomínali.

Za normálních okolností by leckterá jihočeská místa žila právě v těchto chvílích masopustním veselím a zábavou – až do Popeleční středy. Letos tomu tak být nemůže v té obvyklé podobě, ale přesto je  půlhodinka jsou druhé únorové Koncertní ozvěny od Tří lvů  takové příjemně masopustní. 

Proti proudu času se totiž vydáme do podzimu roku 2010, kdy vystoupila ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice za velikého zájmu posluchačů  kapela Třehusk a svým programem s řadou staropražských, lidových i vlastních  písniček rozveselila příchozí.  Třehusk, což zkratkové slovo – Třebaňská hudební skupina, z kraje kolem řeky Berounky a podhůří Brd,  má od roku 1985, kdy vznikla, za sebou spoustu koncertů při nejrůznějších příležitostech i v řadě koutů země i světa a  také zvukových nosičů. A má se stále čile k životu vlastně i o letošním masopustu, jak vyplyne v pořadu z aktuální masopustní  zdravice kapelníka, akordeonisty, zpěváka i autora Miloslava Frýdla.

Stará, nebuď smutná, že mi pivo chutná, Ajroplán, Vlak jeden krajinou, Co jen ty trempy napadá, Za vodou a Ku Praze uhání vlak, to byly sestava písniček, které jsme vybrali z velice úspěšného rozverného, ale také příjemně nostalgického více než deset roků starého vystoupení kapely Třehusk v Českém rozhlase České Budějovice - a na posluchače může mít v těchto pohnutých časech až terapeutický účinek.

Třehusk na Zemi živitelce
autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jiří Kasal
Spustit audio