Masopustní tradice z celého světa

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Semla
0:00
/
0:00

„My, co žijeme v dostatku na počátku 21. století, už zdaleka půst nedodržujeme tak, jako naši předkové,“ říká v úvodu dalšího vydání Kuchařského čarování Petr Stupka. Ale to neznamená, že bychom si některé tradice a hlavně jeho dobroty neměli připomínat.

K Masopustu, kromě jídla, patří i veselost a radost. Bohužel, jásati dnes se sousedy nebo bližními je dnes zapovězeno a tak se můžeme radovat a tetelit alespoň vnitřně, u srdce, třeba při poslechu tohoto pořadu, v němž vás čekají masopustní tipy z celého světa.

Co se všechno v masopustním čase ve světě jí?

Napříč mnoha zeměmi se o masopustním tučném úterý hodně preferuje smažené pečivo.

„A když není smažené, tak je kynuté, upečené v troubě a potom plněné a ještě třeba máčené ve smetaně. Třeba ve Florenci dělají speciální karnevalovou žloutkovou buchtu,“ naznačuje jeden z tipů Petr Stupka.

V Itálii se během karnevalu vyrábí mnoho druhů pečiva, zdaleka ne úplný výčet se při dohledávání Petrovi zastavil na 27 druzích. Dominují koblihy.

„Původ smaženého pečiva sahá daleko do historie, už ve starém Egyptě se smažilo při různých příležitostech jako speciální dobrota,“ dodává Petr Stupka.

Jeho další tipy si poslechněte online. Vyzkoušet si můžete sami třeba semlu, což je skandinávská masopustní pochoutka.  

Ingredience
  • Ingredience
  • Na těsto:
  • 450 g hladké pšeničné mouky,
  • 40 g droždí,
  • 100 g másla,
  • 200 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 50 g cukru,
  • špetka soli a vejce na potření.
  • Na mandlovou náplň:
  • 200 g mandlové moučky,
  • 2 bílky,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 100 ml mléka.
  • Na dozdobení:
  • 300 ml smetany ke šlehání,
  • moučkový cukr.

Semla, rozpis na deset kusů:

Do teplého mléka rozmíchejte droždí, cukr, špetku soli a trochu mouky a vše nechte vzejít. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte také mouku. měkké těsto nejprve důkladně propracujte, až se přestane lepit a poté ho nechte vykynout. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte na stejnoměrné kousky, vyválejte je do kuliček, potřete rozšlehaným vejcem a po vykynutí je pečte cca 20 minut.

Upečené koule nechte vychladnout a následně jim seřízněte vrchlík, opatrně je vydlabejte pečené těsto zevnitř rozdrobte.

Následně  si připravte mandlovou náplň. Vyšlehejte bílky na pevný sníh, zapracujte do něho cukr a následně vše zahřejte ve vodní lázni na teplotu cca 60 stupňů. Do teplé směsi zapracujte jemně mleté mandle a pak i drobečky získané vydlabáváním upečených kuliček.

Vzniklou směs rozdělte do pečiva, přizdobte ušlehanou smetanou a navrch položte seříznuté vršky kuliček. Pocukrujte a s radostí nabízejte.

Na některých místech se semla podává s horkým mlékem do kterého se při konzumaci máčí.

autor: Český rozhlas České Budějovice | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?