Masopustní radovánky budou letos bez velkých veřejných akcí, ale ani to nebrání upéci si něco dobrého

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Masopustní křehulky

Nejprve si dáme zahřívací česnečku, na kterou jsou zvyklí hlavně na horách, ať už na Slovensku, nebo v Rakousku či v Bavorsku. A vědí proč. Poté vás čeká recept na Masopustní křehulky.

„A je tady další pravidelná porce kulinářských kouzel s Petrem Stupkou. Nejprve si dáme zahřívací česnečku, kterou jsem ochutnal několikrát. A vždycky to bylo na horách, ať už na Slovensku, nebo v Rakousku či v Bavorsku. Je krémová a my tady nejsme příliš zvyklí dělat bílou, hustou, smetanovou česnekovou polévku, ale stojí to za to,“ říká v úvodu Petr Stupka.

Základem je cibulka na másle nebo na sádle či oleji, lehce zapěnit, přidat protlačený česnek, se kterým nemusíte šetřit. A to nadvakrát, jednou do základu, zapěněného tuku. Do cibule s česnekem se také zapraží mouka, zaleje se mlékem nebo vývarem. A uvaří se hustá, bílá polévka.

Celý postup si poslechněte v online záznamu Kuchařského čarování.

Ale tady na webu vám přidáme i další recept, ryze masopustní, přesněji na Masopustní křehulky. Soupis ingrediencí je na 6 porcí.

Ingredience
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 40 g mandlí
  • rum
  • citronová kůra
  • 1/2 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • vanilkový cukr na obalení
  • kysaná smetana
  • meruňková marmeláda

Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi:

Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny, tvaroh povolte mlékem, přidejte do něho sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou. Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky či kuličky a ty pak smažte v mírně rozehřátém oleji.

Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte je s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.

autor: Petr Stupka
Spustit audio