Maso, mléko i ovoce. Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získalo devět výrobců

27. září 2021 15:35, aktualizováno

Vyhlášení vítězů v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje se uskutečnilo o uplynulém víkendu v rámci Slavností jablek v Nebílovech na jižním Plzeňsku. O titul se letos ucházelo 130 výrobků.

„Značku regionální potravina uděluje již dvanáctým rokem Ministerstvo zemědělství, a to nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěží se v devíti kategoriích a značku získá jen vítěz, a to na čtyři roky. Hlavním cílem je podpořit malé regionální producenty, kteří vyrábí z lokálních surovin. Aby se potravinář mohl do soutěže přihlásit, tak musí být jeho produkt vyroben ze 70 procent ze surovin pocházejících z kraje. Pokud to nelze, tak musí být surovina tuzemská,“ uvedla Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava, která je administrátorem soutěže Regionální potravina v Plzeňském kraji.

Soutěží se v devíti kategoriích. Dvě jsou určeny pro masné výrobky, dvě pro mléčné, dále se hodnotí výrobky pekařské, cukrářské, alkoholické a nealkoholické, ovoce a zelenina a poslední kategorií jsou ostatní. „V masné kategorii vyhrál Žiheláček se sýrem od Jaroslava Procházky. A například v kategorii masné výrobky trvanlivé zvítězil Lesní špek- dřevorubecký bok speciál od pana Šnebergra. Všechny výrobky jsou uvedené na webových stránkách regionalnipotravina.cz. Jsou tam nejen letošní vítězové, ale i ti z ročníků předcházejících,“ vyjmenovala Helena Hnojská.

Soutěžily stovky výrobků

Letos byl o soutěž Regionální potravina mezi farmáři a výrobci potravin velký zájem. „Přihlásilo se 130 výrobků od zhruba čtyřiceti producentů. Nejvíce obsazená kategorie byla alkoholické a nealkoholické výrobky, kde vyhrála Kolowratova limonáda z Kolowratových sadů,“ doplnila Helena Hnojská.

Ochutnávky výrobků ze soutěže Regionální potravina budou možné následující víkend 2. a 3. října. „V sobotu budeme mít dvě ochutnávky. A to v Chanovicích na Dnu místní potraviny a také na Slavnostech jablek na návrší nad Bezdružicemi. V neděli zvu na Medový jarmark do Koterova. Další ochutnávky, které se uskuteční do konce roku, najdou zájemci na webových stránkách Regionální potraviny anebo na facebooku Regionální potravina Plzeňského kraje,“ dodala Helena Hnojská.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio