Mašlovačka patří do každé kuchyně. Skládá se až z 15 husích per

Mašlovačka, peroutka, mastilka. Všechny tyto názvy označují nenápadnou, ale nezbytnou kuchyňskou pomůcku z husích per. Hospodyňky, kuchařky, ale i cukráři ji používají už několik století k potírání těsta před pečením nebo v průběhu pečení.

Jak píše Alena Vondrušková ve své knize Jařmo, parkán, trdlice, patřila mašlovačka sice k nenápadným a drobným kuchyňským pomůckám, leč osvědčeným a potřebným. Hojně se mašlovačky začaly objevovat v zámeckých a městských kuchyních v období baroka, na venkově se poté nejvíce rozšířily v 19. století, kdy s jejich pomocí hospodyňky potíraly těsta nebo i grilovaná masa vejcem, máslem vodou, mlékem nebo tukem.

Výroba z letek

Hospodyně vyráběly mašlovačky z husích per, takzvaných letek. Na kvalitní peroutku se používalo až patnáct per, vždy se jednalo o lichý počet. Husí brka se zbavila peří na dvou třetinách a holá pera se proplétala provázkem, aby pevně držela dohromady.

Lenka Bláhová ze Zábřehu začala mašlovačky vyrábět teprve nedávno

Stále dostupná klasika

I dnes můžeme klasickou mašlovačku z husích per koupit v obchodech a na trzích. Paní Lenka Bláhová ze Zábřehu začala mašlovačky vyrábět teprve nedávno. Podle ní vydrží velmi dlouho, pokud o ni dobře pečujeme. Můžeme ji sice dát i do myčky, ale tím trochu ztrácí na vzhledu i na kvalitě. Nejlépe ji udržíte v kondici ručním mytím v odmašťovacím přípravku (běžném na mytí nádobí).

autor: av