Masaryka vítal Baťa. Zlín se vrátil do období první republiky

Na náměstí nechyběli cyklisté v dobovém oblečení a živé sochy. Lidé si mohli také prohlédnout, jak vypadalo náměstí před sto lety.

Ani deštivé počasí dnes neodradilo stovky lidí od programu na zlínském náměstí Míru oslavujícím sto let od vzniku Československa. Lidé se symbolicky přenesli do období první republiky.

Do města zavítal představitel prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, uvítal ho tehdejší starosta Tomáš Baťa. Oba muže ztvárnili herci zlínského divadla.

Zlín se vrátil o sto let zpět

Na náměstí nechyběli cyklisté v dobovém oblečení a živé sochy. Lidé si mohli také prohlédnout, jak vypadalo náměstí před sto lety. Na fasádě obchodního centra byla odhalena pamětní deska.

Oslav se účastnili i Sokolové. V odpoledním programu třeba vystoupili Sokolové z Třebětic u Kroměříže. Podle náčelníka Sokolské župy hanácké Kamila Zapletala to byla čest.

Zlín se vrátil o sto let zpět

"Na tomto místě stával dům, v němž Masaryk nocoval v době předvolební kampaně do vídeňského parlamentu roku 1907. A jelikož kandidoval ve volebním obvodu východomoravských měst, mezi nimiž figuroval i Zlín, několikrát město navštívil. Po vítězství ve volbách pomáhal zlínským při vyjednávání s úřady ve Vídni a zasadil se například o zřízení okresního soudu," uvedl ředitel státního okresního archivu ve Zlíně David Valůšek.

Zlín se vrátil o sto let zpět
Zlín se vrátil o sto let zpět
autor: rv | zdroj: ČTK