Martinské rohlíky a rohlíčky s nádivkou

Takzvané roháče, zahýbáky, vandrovnice nebo také martiny byly tradiční součástí výslužky čeládce na konci celoroční služby. Zpravidla se jednalo o pečivo z kynutého těsta. Někde bylo zvykem péci opravdu velké rohlíky, jinde zase drobné rohlíčky.

Těsto se rozválelo na plát a vykrajovaly se čtverce či trojúhelníky. Na ně se rozetřela nádivka, nejčastěji takzvaná vomasta z mletého máku a ovocných povidel. Náplní potřené těsto se stočilo do tvaru zahnutého rohlíku, nechalo kynout a peklo.

A ještě jedna tradice – martinské rohlíky se navrch potírají rozšlehaným vejcem, aby se po upečení leskly. A protože kynuté těsto má být poctivé a dosti sladké, dále se už martinské rohlíčky necukrují.

500 gramů hladké mouky
150 gramů másla
50 gramů cukru
3 žloutky
40 gramů droždí
sůl
200 mililitrů mléka
400 gramů makové nádivky
50 gramů rozinek máčených v rumu
vejce na potření

V ohřátém mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru a trochu mouky. Nechám vše přikryté vzejít.

Ve žloutcích šleháme cukr do pěny, pak přidáme rozpuštěné máslo a trochu soli. Přidáme vzešlý kvásek, promícháme a postupně zapracujeme prosetou mouku. Vše hněteme tak dlouho, až se těsto začne odlepovat od stěn nádoby, je stejnorodé a hladké.

Těsto necháme vykynout a poté ho opět propracujeme a rozválíme na stejnoměrný plát vysoký asi 4 milimetry. Plát rozkrájíme rádlem na trojúhelníky, na každý z nich vložíme makovou náplň s macerovanými rozinkami – vždy k jedné straně a od ní pak stáčíme rohlík.

Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a stočíme je do oblouku. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme krátce vykynout. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních, podle velikosti asi 20 až 30 minut.

autor: Petr Stupka

Související