Martina Adlerová: Vždy ve střehu

13. červenec 2021

Patřím bohužel mezi úzkostné matky. Celé dětství provázím ty své drobečky neurotickým pohledem a předvídám, co všechno by se mohlo stát.

Za levým ramenem mi sedí hysterický záchvat a za tím pravým nervový kolaps. Mám nastudovanou příručku první pomoci a poslední záchrany, jsem horskou náčelnicí, lavinovou průkopnicí a instruktorkou plavání. Umím masáž srdce a dokážu vyslat nouzový signál SOS. 

Ale zřejmě to pořád nestačí.

Nejhorší muka prožívám, když děti odjedou na letní tábor. Noc co noc se budím z nočních můr a katastrofické scénáře jsou mým denním chlebem.

Zdá se mi třeba, že se moje první dítě topí v řece, a to druhé tepenně krvácí v křoví, zatímco oddíloví vedoucí hrají ve stanu karty. Ještěže v místě tábora není signál, protože bych volala třikrát denně a dcery by se musely hanbou propadnout.

Ale na druhou stranu mě to udržuje ve stadiu permanentní bdělosti. Jsem vždy připravena zasáhnout, když se dítě (jakékoliv dítě!) zakucká lentilkou, uvízne v ostružiní nebo vběhne na pastvinu mezi rozdováděný skot.

Stejné utrpení prožívám i v případě všech našich zvířat. Manžel si klepe na čelo. Samozřejmě, on si to může dovolit.

Všichni na světě můžou zůstat v klidu a nad věcí, když mají vedle sebe Matku Terezu kříženou s Jamesem Bondem.

Taky bych to brala.

No… a o tom to je.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.