Martin Faměra je prvním českým sportovcem, který se stal mistrem světa v bazénových sportech

13. červenec 2022 08:29

Český vodní pólista vyhrál mistrovství světa. Martin Faměra hraje na klubové úrovni za Barcelonetu, na reprezentační scéně je oporou Španělska. Zlatou medaili, kterou ve španělských barvách získal, teď přivezl domů do Strakonic.  

Ve Strakonicích dokonce oblékl plavky španělské reprezentace a skočil do bazénu. Pak už zájemcům vyprávěl o zážitcích z mistrovství světa. „Jako první mi gratulovali rodiče, protože po zápase jsem šel nejprve za nimi,“ vzpomínal.

Finále v Maďarsku dospělo až do penaltového rozstřelu. Atmosféra byla výborná. „Bylo tam hodně diváků, naši fandili z první řady, to bylo úplně super,“ dodal Martin Faměra, který je vůbec prvním českým mistrem světa v bazénových sportech.

Druhý poločas sledovali Faměrovi jen pár metrů od španělské střídačky, nedaleko hlavního trenéra Davida Martina. Vodní pólista by se ani moc nedivil, kdy jeho tatínek, který je sám trenérem, v průběhu finále mistrovství světa kolegovi něco poradil. „Kdyby uměl španělsky, tak určitě jo,“ smál se.

Martin Faměra teď už má v hlavě jasný plán. Ke čtvrtému místu z olympijského turnaje chce přidat medaili z olympijských her v Paříži. „To je teď cíl číslo jedna a máme dva roky na to, abychom se na to připravili,“ potvrdil nejlepší český vodní pólista, který se v plavkách Španělska stal mistrem světa.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související