V říjnu můžete úspěšně chytat kapry, ale také dravce na přívlač

18. říjen 2018

V říjnu začínají výlovy hodně produkčních rybníků a s tím je spojeno dosazování do svazových revírů. Dosazují se kapři a další ryby, které do revírů patří a které má Český rybářský svaz povinnost vysadit v rámci plánů.

V tomto období je pro většinu rybářů snadnější ryby ulovit. Radek Diviš, vášnivý rybář a vydavatel časopisu Český rybář, ale apeluje, aby rybáři byli ohleduplní a dali rybám trochu času na aklimatizaci. „Až budou ryby trochu rozjeté, budou vědět, kde v tom revíru bydlet a kde se živit, pak jsou podmínky na obou stranách vyrovnanější a není to tak jednostranná záležitost,“ říká.

V říjnu můžeme podle něj úspěšně chytat kapry a různé bílé ryby. „Já osobně ale rád chytám ryby dravé, pro mě je říjen měsícem okouna a candáta,“ dodává.

Chytání s umělými nástrahami

Radek Diviš preferuje chytání s umělými nástrahami, které jsou spojeny s technikou zvanou přívlač. „Je to chytání s třpytkami, woblery, gumami a dalšími nástrahami i kombinovanými, kdy je část pevná a část z měkké gumy,“ vysvětluje.

Pro chytání na přívlač je potřeba speciální prut. Ten bývá většinou do délky tří metrů. Kratší pruty se používají pro lov z lodi, delší pro lov ze břehu. „Při chytání ze břehu je totiž potřeba ty nástrahy ve finálním bodě, kdy je přitahujeme k sobě, trochu nadzvednout,“ připomíná Radek Diviš.

Prozkoumali vody, ke kterým zatím moc rybářů nejezdí. Ulovili velké štiky i životního pstruha

Úlovky z jezera Bellviksjön ve švédském Laponsku. Kapitální pstruh obecný, jezerní forma o délce 66 centimetrů

Pátrat po nových rybářských lokalitách se vydal Radek Diviš, vydavatel časopisu Český rybář. Dostal se až do Laponska, oblasti v severní Evropě, která se rozkládá na území čtyř států – Norska, Švédska, Finska a Ruska.

V současné době je hodně moderní lov s přívlačovými multiplikátory. „To je technika, která se až tolik neliší od klasické přívlače. Používá se jen trochu jiné náčiní, které pochází z Ameriky, kde se používá na lov okounků, takzvaných black bassů, ale i v našich podmínkách se tak dají chytat okouni a candáti,“ popisuje Radek Diviš.

Hodně rybářů ale stále upřednostňuje klasický přívlačový smekací naviják. Podle Radka Diviše by měl mít spíš přední brzdu, protože ta je účinnější a chytání s ní je i přirozenější. Velikost navijáku by měla odpovídat velikosti prutu.

Vždy je důležité, aby byl prut s navijákem dobře vyvážen. „Aby přesně v místě, kde držíme naviják ukazováčkem, byla rovnováha mezi špičkou a patou prutu. Prut tak bude pocitově co nejlehčí a manipulace s ním bude příjemnější,“ doplňuje Radek Diviš.

Techniky a náčiní vhodné pro říjnový rybolov představil magazín Máme rádi zvířata. Dále se dozvíte, co dělat, abyste se v lese nedostali pod palbu myslivců, a uslyšíte projevy zvěře v říji. Vše doplňuje veterinární okénko na téma zánět volete u papoušků.

Spustit audio

Související