Madeta největší jihočeskou firmou

19. září 2002

Největší mlékárenská společnost v zemi, a.s. Madeta (bývalé Jihočeské mlékárny), po roce znovu zaujala pozici největšího jihočeského podniku. V žebříčku TOP 20, který již pátý rok sestavuje českobudějovická společnost Buderio (dříve CP Invest), odsunula s loňskými tržbami 6,279 miliardy korun na druhé místo strojírenskou s.r.o. Robert Bosch. Madeta tak navázala na prvenství v letech 1997 až 1999.

Druhou největší jihočeskou společností z hlediska tržeb je tedy Robert Bosch (6,220 miliardy korun) a třetí Jihočeská energetika (5,984 miliardy korun). "Z dosažených výsledků největších firem je patrný poměrně stabilní ekonomický růst, který je doprovázen odpovídajícím růstem produktivity práce," uvedl analytik a. s. Buderio Petr Gallistl. Souhrnné tržby 20 největších jihočeských firem dosáhly loni 53,968 miliardy korun a meziročně vzrostly o 3,9 procenta. Čistý zisk činil 2,162 miliardy korun, což znamená zvýšení o 21,1 procenta. Přidaná hodnota vzrostla o 12,8 procenta. Ve dvacítce největších společností je šest strojírenských podniků, vedle s.r.o. Robert Bosch to jsou TRW-DAS, Dura Automotive CZ, Kovosvit, ČZ Strakonice a ZVVZ.

Z hlediska čistého zisku je na prvním místě blatenský výrobce karosářských dílů pro automobilový průmysl Dura Automotive CZ, jehož profit loni dosáhl 419,125 milionu korun. Následují n. p. Budějovický Budvar (318,094 milionu korun) a cihelny Wienerberger (236,988 milionu korun). Podle přidané hodnoty zvítězil Robert Bosch následován Jihočeskou energetikou a Budějovickým Budvarem.

"Růst vybraných ukazatelů u největších firem není garancí pro budoucí ekonomický rozvoj Jihočeského kraje, ale je příslibem pro budoucnost i pro případné překonání nepříznivých faktorů jako je zpomalování ekonomického růstu, recese exportních teritorií či živelní pohromy," řekl Gallistl.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio