Lyžařská sezona bude po covidové pauze bez omezení. Zákazníci zaplnili obchody a půjčovny

28. prosinec 2022 13:09

Sníh sice před Vánoci na většině Česka roztál, zájem o lyžařské vybavení je ale stále velký. Například v Českých Budějovicích mají obchody a půjčovny otevřeno i před koncem roku. Lidé poptávají také služby servisů. V lednu totiž začne první větší vlna lyžařských kurzů na školách.

„Je to jednoduché. Když ukáží v televizi první sníh, lidé si vzpomenou, že jim vyrostly ratolesti a jdou zkontrolovat vybavení, takže pak přichází velká vlna zájmu,“ popisuje majitel lyžařské půjčovny a obchodu v českobudějovické čtvrti Mladé Petr Gaskoun.

„Letos pojedou na hory všechny třídy, které nemohly kvůli covidu. Školy říkají, že bude víc dětí než normálně, protože to slučují, aby umožnily lyžařský kurz i dětem, které na něj dosud nemohly. Během covidu děti vyrostly z bot i lyží a rodiče teď mají zájem půjčit si vybavení na celou sezonu a také chtějí zkontrolovat své vlastní, protože u většiny lidí dva roky stálo v koutě,“ dodává.

Čtěte také

Podobně je na tom lyžařský obchod na Rudolfovské třídě. Podle jeho spolumajitelky Marcely Kvašnovské během covidu rapidně vzrostl zájem o běžecké lyžování a tento trend dál pokračuje. Na odbyt jdou aktuálně opět i sjezdové lyže. „Letos je velký zájem i o snowboardové vybavení, což už bylo trochu na útlumu, ale asi dorostla další generace, která o to má zájem,“ říká.

Problém aktuálně způsobují zpožděné dodávky nového vybavení. Například lyže v levnějších cenových kategoriích jsou takřka vyprodané. Z části za to může válka na Ukrajině a pak hlavně nedošlé zboží z Asie. „Zboží nechodí, jak by mělo. Co bylo objednané už na září, říjen, přišlo před Vánoci, což je pro nás komplikace, protože teď potřebujeme co nejvíc prodávat a ne teprve dávat zboží na prodejnu,“ potvrzuje Marcela Kvašnovská.

Rostoucí oblibu běžeckého lyžování podle obchodníků způsobuje i zdražení skipasů. Například ve skiareálu Hochficht na rakouské straně Šumavy jsou oproti loňsku dražší v průměru asi o 9 procent.

Spustit audio

Související