Ludvík Mühlstein – osobnost Českého rozhlasu

14. duben 2012

„Úplně na začátku byla jedna knížka pro děti,“ vzpomíná Ludvík Mühlstein na své rozhlasové začátky, „napsal ji můj otec a jmenovala se Vláďa hlásí finále. Příběh kluka, který se shodou náhod dostane k reportování důležitého mezinárodního fotbalového zápasu a obstojí, se mi pochopitelně líbil. Mnohokrát jsem si představoval, jak bych to zvládl já – až se mi pak v životě poštěstilo, že jsem si to mohl zkusit.“

Do Československého rozhlasu nastoupil Ludvík Mühlstein v rodných Budějovicích v roce 1951 a pracoval v něm více než čtyřicet let. Za tu dobu se dostal nejen ke sportovním přenosům, ale i k lecčemus jinému.

V literární redakci se setkal s Františkem Pavlíčkem a Ivo Fischerem, vyzkoušel si režijní práci po boku legendárního režiséra Miroslava Kalného a stál také u zrodu Dětského rozhlasového souboru. Ve Stráži nad Nežárkou a okolí ještě našel a natočil pamětníky, kteří mu vyprávěli o slavné obyvatelce místního zámku pěvkyni Emě Destinnové, a zachytil také cenné vzpomínky její společnice Marie Martínkové.

Několik desetiletí také pořizoval přímo v terénu nahrávky ptačích hlasů, které jsou dnes uloženy ve fonotéce Českého rozhlasu České Budějovice. Své velké lásce, přírodě, věnoval i několik knih.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Hana Soukupová.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.