Loutkoherec Martin Klásek: Hurvínek v nejbližší době mobil nedostane

17. únor 2020

Představitel postaviček Spejbla a Hurvínka Martin Klásek odehrává svou 46. sezónu. V pořadí již třetí otec populární dvojice v pořadu Xaver a host prozradil, jak se známá představení mění v čase i kolik dřevěných Spejblů a Hurvínků existuje.

Do Divadla Spejbla a Hurvínka nastoupil Martin Klásek v šestnácti letech. Nejprve začal pracovat v jevištní technice, záhy však na sebe upozornil svým loutkovodičským nadáním. „Původně jsem chtěl být herec, do divadla jsem nastoupil po neúspěšných přijímačkách díky přímluvě svého otce u Miloše Kirschnera, který hrál se Spejblem a Hurvínkem přede mnou,“ prozradil loutkoherec.

K tomu, aby se stal dalším představitelem kultovní dvojice, mu napomohla také schopnost napodobit Hurvínkův vysoký hlásek. „Jako dítě jsem dokonce Spejbla s Hurvínkem nikdy neviděl naživo. V Budějovicích, odkud pocházím, totiž nehostovali,“ přiznává Martin Klásek.

Pětadvacet párů Spejblů a Hurvínků

Lidé často netuší, že známé loutkové duo neexistuje pouze v jednom provedení. „Hrajeme se třemi velikostmi loutek, které se liší vahou, rozměry i materiály. Loutky se také nedají během představení převlékat, máme je tak připravené už v kostýmech,“ říká Martin Klásek.

„Celkově byste u nás našli asi pětadvacet párů Spejblů a Hurvínků, kromě toho ale máme samozřejmě Bábinku, Máničku, Žeryka a spoustu dalších loutek,“ prozradil Xaverovi.

Spejbl s Hurvínkem v zahraničí

Obrovský úspěch zaznamenal Spejbl s Hurvínkem v zahraničí, zvláště poté, kdy začal Miloš Kirschner hrát představení také v cizích jazycích. „Miloš Kirschner to dotáhl na osmnáct jazyků, já jsem to pak navýšil na čtyřiadvacet. K těm nejtěžším přitom patří čínština nebo vietnamština,“ říká loutkoherec.

Představení se během let postupně přizpůsobovala publiku. „Tvorbu jsme museli upravit i kvůli tomu, že dnešní děti nejsou zvyklé poslouchat delší vyprávění. Když jsem třeba začínal, měla hra osm obrazů, dnes jich má klidně i patnáct,“ uvádí šéf uměleckého souboru Divadla Spejbla a Hurvínka.

Mobil ani tablet v rukou mladšího Hurvínka ale zatím neuvidíme. „Taťulda je zvyklý na drátky a bezdrátovou komunikaci nemá rád,“ vysvětluje s úsměvem Martin Klásek.

Jak bude vypadat oslava 100. narozenin pana Spejbla a zda se chystá nové představení s oblíbenou dvojicí figurek, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.