Louka místo zahrady. Pampeliška nahradí rukolu, sedmikráska polníček

9. květen 2023

„Rukolu ze supermarketu bych si nekoupila. Nevíte, jak dlouho k nám putuje, čím se konzervuje. Oroduju za obyčejnou pampelišku,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

„Pampeliška má také nahořklé listy, a když jsou mladé, ještě před rozkvětem, nebo když je najdete na stinném a vlhkém místě, tak jsou chuťově vynikající. Nahradí i čekanku. Pampeliška, to je sto chutí v jednom,“ říká bylinkářka.  

Z pampelišek se dá připravit marmeláda, med a dokonce i řízky

Místo polníčku sedmikráska

Další možností, jak si obohatit salát o zdravé zelené listy, je sedmikráska. Ta poslouží třeba jako alternativa k polníčku, což je podle Radky Svatošové další druh zeleniny, kterou zbytečně kupujeme.

Obyčejnou pampeliškou nahradíte i kedlubnu. Když vytáhnete celou rostlinu i s kořenem, odkrojíte kořen a listy, vznikne vám v podstatě malá kedlubna, která se dá konzumovat, a je velmi křehká a chutná.

Mezi oblíbené jarní kvítí patří sedmikrásky

„I zahradní petrželka je dobře nahraditelná. Vyzkoušejte kerblík z čeledi miříkovité, je to skutečně vynikající přírodní petrželka. Já ráda používám také popenec nebo mladé lístky krvavce. Smíchám všechno dohromady, posekám a od petrželky to nerozeznáte,“ míní bylinkářka.

Česneku je všude největší hojnost. A nejen toho medvědího. Na mnoha místech se objevuje česnek podivný. I jeho listy a květy mohou nahradit klasický česnek v kuchyni.

Spustit audio

Související