Losi na Šumavě: Zoologové uvítají každou zprávu o losí populaci na jihu Čech

Zoologové ze šumavského národního parku monitorují velikost tamní  losí populace. Ocení také každou zprávu o losech, kterou jim poskytne veřejnost. K oblíbeným lokalitám těchto zvířat patří okolí Přední Výtoně na Lipensku a zoologové po nich pátrají i v povodí Blanice.

Čtěte také

„Je krásně vidět, jak ve třech metrech jsou větvičky ukousané, jako když to udělají nůžky na živý plot,“ ukazuje stopu losa na keři zoolog šumavského parku Oldřich Vojtěch. „Může to být zvíře, které preferuje jasan, jeřáb. Z hospodářských dřevin má los rád třeba jedli a borovici lesní,“ dodává.

Návrat losů na naše území započal pravděpodobně někdy po 2. světové válce, přičemž veškerá populace tohoto zvířete k nám přicházela z Polska. Poprvé po 400 letech byl los v Československu pozorován v říjnu 1957, a to u Němčí na Litoměřicku. O rok později byl zastřelen během honitby u Nového Města v Krušných horách. Střelec se domníval, že jde o jelena.

Další losi evropští byli v následujících letech pozorováni na Českomoravské vysočině, v Průhonicích u Prahy, u Kralup a na dalších lokalitách po republice. Mezi lety 1967 a 1976 bylo na našem území pozorováno celkem 32 jedinců, 18 losů a 14 losic. První stálá populace losa evropského v jižních Čechách vznikla pravděpodobně v 70. letech.

Zdroj: Lesy ČR

Losům na stopě

Zoologové šumavského parku vyrážejí po stopách losů dvakrát až třikrát do týdne, pokaždé nachodí zhruba patnáct kilometrů.

Čtěte také

„Je potřeba zmonitorovat rozsáhlé území, na kterém se los pohybuje – několik tisíc hektarů. Za poslední dva měsíce jsme nalezli stopy a trus pravděpodobně dvou zvířat,“ přibližuje vedoucí zoologického oddělení šumavského parku Jan Mokrý.

Společně s kolegou ukazuje na nalezenou stopu losa a měří délku kroku – 110 až 120 centimetrů. „Z trusu, pokud genetická analýza dokáže vyseparovat genetické jedince, můžeme usuzovat na početnost populace,“ vysvětluje Mokrý.  

Monitoring losů na jihu Čech potrvá do konce března, zoologové šumavského parku uvítají každou zprávu o losech i od veřejnosti.

Po stopách losů
Spustit audio

Související