Loni zakryli Samsonovu kašnu. Letos Dům umění láká například na Adrienu Šimotovou

12. leden 2017

Divákům nabízí uznávané osobnosti světové i tuzemské scény. Za svou kurátorskou činnost získal loni čestné uznání od porotců soutěže Architekt roku. Uplynulou sezónu hodnotí Michal Škoda z Domu umění v Českých Budějovicích jako jednu z nejúspěšnějších.

„Autorů, kteří mají určitý význam ve světě, tady bylo už více a myslím si, že tohle byl jeden z těch nejúspěšnějších roků. Všechny ty výstavy to podle mě potvrdily. Pro mě jsou vlastně všechny výstavy do určité míry důležité, protože jsme se snažili, aby každá byla jiná,“ říká.

Letos Michal Škoda vstupuje do dvacáté sezóny coby kurátor českobudějovické galerie Dům umění. V roce 2016 tam vystavovalo mnoho známých jmen z domova i ze světa. Z hlediska návštěvnosti byl nejúspěšnější projekt Vnímání architekta Jana Šépky, přestože zakrytí Samsonovy kašny lidé nejprve silně kritizovali.

„Ono se to nedá brát úplně vážně, víme, že to nebyla klasická výstava. Ve finále se z toho stala, dá se říct trochu až mé neradosti, taková turistická nebo spíš veřejná atrakce. Byl to specifický projekt, který se vymyká všem aktivitám za tu dobu, co zde pracuji,“ dodává Michal Škoda.

Za největší přínos architektonické výstavy považuje nakonec kladné ohlasy návštěvníků. „Plno lidí, kteří na to ze začátku nahlíželi negativně, pak přehodnotilo svůj názor a emailem, telefonicky, osobně přiznávali, že je to překvapilo,“ připomíná kurátor.

Kromě osvědčené koncepce se Michal Škoda rozhodl v letošním roce uspořádat i jednu mimořádnou výstavu. „Opět jsme se snažili o stejný přístup, to znamená tři architektonické výstavy a pět výstav současného umění. Na jaře bude výstava Adrieny Šimotové, která bude vlastně tak trochu ohlédnutím za těmi dvaceti lety, ale zároveň připomenutím téhle velké osobnosti zdejší scény. Zjistil jsem, že plno mladých lidí ji zná strašně málo nebo dokonce vůbec, a já si myslím, že takové umělce je stále potřeba připomínat,“ říká.

Speciálně pro prostory Domu umění vznikla výstava Aleše Čermáka a Janka Rouse s názvem Nikoho nejmenujme, každý ví, o kom je řeč. Tato první letošní instalace je k vidění od 10. ledna.

autor: mvo
Spustit audio