Litomyšl vzpomíná na „své“ Židy, 75 Izraele a zapomenutý exodus 20. století

27. listopad 2022

Jak si Litomyšl připomene „své“ Židy? Před 75 lety rozhodla OSN o vzniku židovského státu v Palestině. A proč dnes v muslimských zemích žije tak málo Židů?

Židé očima obyvatel Litomyšle

Město Litomyšl čeká v příštích dnech významná návštěva. Nejedná se ale jen o delegaci významných osobností. Na 4 dny tam totiž dorazí také vzácný svitek Tóry až z Kalifornie. Bude k vidění na expozici Litomyšlští Židé našima očima. Právě o výstavě, ale i o dalších akcích, které s ní souvisejí, natáčela Jana Šustová s kurátorkou Regionálního muzea v Litomyšli Hanou Klimešovou.

Co všechno výstava nabízí? Pochází kalifornská Tóra opravdu z Litomyšle? A kolik Kamenů zmizelých bude v Litomyšli položeno? Na to se ptá Jana Šustová Hany Klimešové.

75 let Izraele

Kdy vznikl Izrael? Jedním z klíčových momentů bylo rozhodnutí Organizace spojených národů, že území mezi Středozemním mořem a řekou Jordán rozdělí mezi dva nové státy, židovský a arabský. Rezoluce 181 z 29. listopadu roku 1947 se stala právním i politickým základem pozdějšího Izraele.

Jaké milníky 181. rezoluci OSN předcházely? Co přesně vymezila a k čemu bezprostředně vedla? Na to odpovídá Jan Fingerland.

Zapomenutý židovský exodus 20. století

Když se řekne uprchlík, většina lidí si představí člověka, který se žlutou hvězdou na kabátu prchá před nacistickým pronásledováním. Poslední listopadový den si ale Izrael i židovské obce ve světě připomenou ještě jeden masivní exodus, který se také odehrál ve 20. století. Během něj museli Židé odejít z arabských zemí a z Íránu. Tyto události připomíná Leo Pavlát.

Jak dlouhou historii Židé v arabských zemích a v Íránu mají? A proč museli odejít? Kolik jich tam nyní zůstává?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.