Literární matiné 29. května 2011

29. květen 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Jiří Marek a kol.: Mizející tvář Novohradských hor
Velká česko-německá publikace fotografií a textů nás provede minulostí i dneškem Novohradských hor.

Jiří Marek a kol.: Mizející tvář Novohradských hor

















Zdeněk Novák: Útěk z Čečny
Dramatický příběh ženy, která se dvěma malými dětmi prchá před krutostmi válečné Čečny i vlastním smutným osudem do Čech.

Zdeněk Novák: Útěk z Čečny

















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je historik Pavel Matlas, který představí svou novou knihu Shovívavá vrchnost a neukáznění poddaní?.

Pavel Matlas: Shovívavá vrchnost a neukáznění poddaní?












RECENZE Karly Ladwigové:

Václav Větvička: Návraty na místa činů
Se jménem V. Větvičky se setkáváme už řadu let v pořadech Českého rozhlasu Leonardo a pamatujeme si ho i jako autora a průvodce Dobrých jiter na stanici ČR Praha. Jeho tvář vídáme také v televizi, kde působí dlouhodobě v pořadu Receptář. Známý přírodovědec a geobotanik se po 30 letech práce v Botanickém ústavu ČSAV v Průhonicích stal ředitelem Botanické zahrady v Praze. V současné době vede správu zámeckého parku ve Štiříně. Je autorem více než 20 samostatných titulů a dodnes spolupracuje s řadou nakladatelství svými překlady odborných i populárně vědeckých knih.
Větvička je bystrým pozorovatelem, talentovaným a neokázalým vypravěčem, který dokáže posluchačům i čtenářům zpřístupnit zdánlivě suchopárná zákoutí přírodovědného tématu. Stejně tak je to s obsahem této knížky fejetonů, kde vypráví o všem, co si v přírodě zasluhuje pozornosti. Návraty na místa činů jsou sebrané autorské texty z vysílání rozhlasu Leonardo, představující putování po české přírodě. Autor poutavě líčí tvář české krajiny jako celku, v němž tolik obávaná globalizace probíhá dobrých 6 až 8 tisíc let a její výsledky nikoho děsit nemusí. Vždyť tu dnes s námi žije řada rostlin objevených a pěstovaných nejen v dobách středověku, ale už v dávném starověku. Co taková keltská či indická růže, proso, laskavec nebo pohanka? Málokdo ví, odkud se vzala mišpule, kdoule nebo arménské jablko – přesněji naše meruňka? Autor zabrousil také do biologického zeměpisu – radí, kde hledat Kozí, Medvědí nebo Slepičí hory. A to už je mezi stromy, v alejích a parcích, což je jeho doména a srdeční záležitost. Neopouští své pole působnosti – okrasné zahradnictví – a všímá si původu jmen rozličných rostlin, které u nás časem zdomácněly. Od nich zamíří k životu ve vodě, k rybníkům, prakaprům, ondatrám, splešťulím a vodoměrkám a to by bylo, abychom se nedověděli, co to vlastně je. Vodní ptactvo, zejména kachny, přesněji chocholačky nebo březňačky vyvolávají ve víru vyprávění vzpomínku na Větvičkova milého přítele a dlouholetého ředitele pražské ZOO – Zdeňka Veselovského. Jemu je pietně věnován závěr milé a čtivé knížky, kterou loni vydal Radioservis. Je plná zajímavostí podaných stravitelným jazykem a zařazená témata jsou střídána tak, aby čtenáře neunavila. A tak Větvičkův styl stejně jako poetické ilustrace Anny Skoumalové oživují dílko, o němž lze říct, že se čtenář má nač těšit.

Václav Větvička: Návraty na místa činů

NÁŠ TIP:

Zhruba před rokem jsme vám v Literárním matiné představovali knihu Lenky Horňákové Civade Provence jako sen, o tom, jaké radosti i strasti může přinést přestavba polorozpadlého provensálského zámku na hotel. Lenka Civade teď vydala druhou knihu na téma Provence, nazvanou Lanýže. Jestli vás tato autorka nebo právě Provence zajímá, můžete přijít ve středu 1. června na vernisáž v rozhlasové kavárně U Tří lvů 1 - začátek je v 17 hodin. Lenka Civade je totiž nejen autorkou dvou knih, ale především výtvarnicí. Její doménou sice nejsou krajiny, takže obrázků z Provence moc nebude, ale za to se o tomto krásném kousku světa můžete hodně dozvědět na besedě po vernisáži. Srdečně zveme!

Lenka Civade: Lanýže



SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Ibsenovo drama se jmenuje Nora. (73 správných odpovědí, 2 chybné)

Výherci: J. Crhanová, R. Hodiánková, J. Machníková, I. Puffer, M. Podlahová, J. Ziegerbauerová.

Nová otázka: 4. června před 80 roky se v Herálci u Humpolce narodil spisovatel, básník a překladatel, jehož životní start poznamenal smutný osud rodičů: ti byli počátkem 50. let uvězněni z politických důvodů a z vězení vyšli až při amnestii v roce 1960. Jejich syn nemohl studovat, pracoval jako dělník a teprve v polovině 50. let se začal živit překladatelskou prací. Překládal z ruštiny a angličtiny, psal verše, povídky, dětské knížky i detektivky. Jeho deníkové záznamy vyšly pod názvem Celý život. Zemřel ve 53 letech.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.