Literární matiné 15. května 2011

15. květen 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Lynne Heller, Karl Vocelka: Soukromý svět Habsburků
Nejen nejznámější příslušníci tohoto rodu, ale i ti méně významní, jejich osudy, vztahy, rodinné poměry a mnoho dalších zajímavostí v práci americké spisovatelky a rakouského autora.

Lynne Heller, Karl Vocelka: Soukromý svět Habsburků

















Tomáš Zářecký: 15 minus
Televizní reality show se mění v boj o život. Thriller českého autora o všemocné síle peněz.

Tomáš Zářecký: 15 minus




















VELETRH SVĚT KNIHY:

Procházka letošním veletrhem Svět knihy v pražském Průmyslovém paláci vám představí nové knihy Zdeňka Mahlera, Daniely Fischerové, Davida Jana Novotného, Ireny Brežné a Ondřeje Suchého.

V Praze začíná 17. mezinárodní festival Svět knihy.




SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Viktor Dyk. (Správně: 76 odpovědí.)

Výherci: M. Kučerová, A. Lhotáková, F. Lukš, B. Mühlpecková, T. Mužíková, D. Zabloudil.

Nová otázka: 17. května 1916 se v Praze narodila spisovatelka, která se proslavila až velmi pozdě, na počátku nového tisíciletí, kdy jí bylo už pětaosmdesát let. Až tehdy se k českým čtenářům dostaly v překladech její původně německy psané knihy, například Kavárna nad Prahou. Ty starší, vydané v 50. a 60. letech, zapadly. Autorka, na kterou se ptáme, měla dramatický osud: jako Židovka musela utíkat před Němci, a to až do Mexika, kde se provdala za jugoslávského lékaře. Nakonec ji nezavřeli fašisti, ale v 50. letech českoslovenští komunisti, kteří také později znemožnili vydávání jejích knih. Kupodivu v NDR její knihy vycházet mohly. Tato vitální a sympatická osobnost prožila dlouhý život a zemřela v roce 2008.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.