Literární autobus, knižní stan, setkání s autory. Festival Literatura žije vnesl poetického ducha do centra Budějovic

27. duben 2023 08:20

Básně a próza zní v ulicích, před radnicí vyrostl velký stan plný knih. V Českých Budějovicích začal festival Literatura žije, který až do sobotní půlnoci láká čtenáře na setkání s žijícími spisovateli. Největší zájem zatím vzbudil už tradiční literární stan na náměstí, odkud si lidé můžou zadarmo odnést darované knihy.

„Věděl jsem, že tu stan s knihami bývá každý rok, a teď jsem šel zrovna kolem, tak jsem to přivítal,“ pochvaluje si Zdeněk z Českých Budějovic.

Vybrat si několik knih přišla i Hanka. „Chodím sem pravidelně, vždycky si zjistím, kdy bude knižní stan. Já jsem vytřídila svoje knížky, darovala jsem je a teď si chodím takto doplnit a podívat se, co je tady krásného,“ usmívá se.

Stan byl hned od otevření zcela zaplněný čtenáři. „Jsem moc rád, že lidé přišli a že nám pomůžou se těch knížek zbavit, protože my je opravdu nechceme vézt zpátky. A určitě si tady každý najde tu svoji knížku,“ komentuje ředitel festivalu Literatura žije Miroslav Boček.

Centrum města oživili během prvního festivalového dne buskeři. Četli ukázky z literárních děl, vyprávěli nebo zpívali. Ve čtvrtek vyjede literární autobus. „Kdo si chce užít cestu plnou poezie, hudby, literatury a zadarmo někam dojet, může nastoupit v půl čtvrté odpoledne na náměstí. Jedeme takovou osmičku centrem města a na nádraží. Bude to určitě zábava,“ zve Miroslav Boček.

Českobudějovický Festival Literatura žije se v pátek a v sobotu přesune do kulturního prostoru Žižkárna, kde se také odehraje veletrh malých nakladatelů Bookfest.

Spustit audio

Související