Lipno Sport Fest rozhýbe na devět dní děti i dospělé

18. srpen 2018 08:19

Výuka in-line bruslení, paddleboarding, běžecké lekce, možnost objet Lipno na kole nebo koloběžce. To a mnohé další nabídne sportovcům, amatérům i lidem s handicapem devítidenní festival Lipno Sport Fest, který začíná v sobotu 18. srpna.

V organizačním týmu festivalu je olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která bude na Lipně i sportovat. „Já jsem se vždycky velmi ráda zúčastňovala a nechala se strhnout atmosférou výběhu na stezku hned na úvod. Pak jsem slíbila účast v týmu, který bude soutěžit ve štafetách v závěrečném víkendu,“ říká.

„Jinak jsem si velmi užívala cvičení pro ženy, kdy jsem zjistila, že tu hodinu většinou nezvládnu, protože nejsem zvyklá na tento typ zátěže, takže tam jsem se musela občas trochu ulejvat,“ dodává s úsměvem.

Hlavním cílem akce je podle ní přitáhnout lidi ke sportu a nalákat je na aktivní dovolenou pro celou rodinu. „Asi těžko přesvědčíme dospělé, aby začali sportovat, ti už mají svůj názor většinou dost jasný, ale myslím si, že se nám daří ukázat různé sporty dětem. Už jsem mnohokrát na Lipně odpovídala na dotaz rodičů, jaký sport se pro jejich dítě hodí, takže myslím, že naše osvěta může fungovat. Už to, že někdo stráví část dovolené pohybem, je pro nás výhra,“ dodává Kateřina Neumannová.

Kolo je prostě svoboda, říká Kateřina Neumannová, která jezdí na Šumavě i v Itálii

Kateřina Neumannová jezdí ráda na kole na Šumavě, ale také v Itálii. Provincii Trentino popisuje jako cyklistický ráj

Byla první českou sportovkyní, která závodila na zimní i letní olympiádě. Kateřina Neumannová je známá především díky svým úspěchům v běhu na lyžích, ale dařilo se jí i v cyklistice. O své láce ke kolu mluvila ve speciálním dílu seriálu Návod na cyklistiku.

Jednou z tváří festivalu je i veslař Václav Chalupa, olympijský medailista, který bude každý den na vodě učit lidi veslovat. „Mám radost z toho, když to lidi baví. Někteří si třeba myslí, že to je sport, ke kterému se nemohou nikdy dostat, a když jim tu možnost dám, tak objeví, jak je to krásné a jak ta loď jede rychle. To mě vždycky naplní a nabudí do další práce,“ říká.

V nabídce bude i bezbariérová loď pro vozíčkáře. „Má plováky, aby se nedala převrátit a je na ní speciální křeslo, kam se veslař upoutá, takže může veslovat jenom vrškem těla a rukama,“ popisuje Václav Chalupa.

Lidem s handicapem je věnovaná sobota 25. srpna, na programu je například veřejný závod v plavání s paralympionikem Arnoštem Petráčkem.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související