ON-LINE: Sečteno. Jasným vítězem je Změna pro Kolín, v Kladně se bude vládnout bez ČSSD

6. říjen 2018 14:00

Středočeši už znají jména svých nových zastupitelů, které si zvolili do vedení měst a obcí. Už tradičně nejvíc hlasů získali nezávislí kandidáti, ve městech mírně posílila ODS, naopak propadli sociální demokraté. Poprvé od roku 1990 nebude mít ČSSD ani jeden mandát v kladenském zastupitelstvu.

Jasnými vítězi voleb v kraji je sdružení Změna pro Kolín Víta Rakušana, které získalo téměř 63 procent hlasů voličů a může tak vládnout na radnici samo. Silnou podporu má nadále v Příbrami ANO 2011 se starostou Jindřichem Vařekou. 

V Kladně zvítězila Volba pro Kladno současného primátora Milana Volfa. Ač získala o mandát víc než před čtyřmi lety, zdejší vyjednávání budou kvůli vzájemným vztahům s ODS a ostatními stranami složitá. 

Roztříštěná je politická scéna v Rakovníku, kde ČSSD rovněž propadla a starosta Pavel Jenšovský tak svoji pozici neobhájí. Do zastupitelstva se dostali kandidáti celkem devíti uskupení.

V Mladé Boleslavi vyhrála dosavadní koalice ODS, ANO 2011 a  Volby pro Mladou Boleslav. Současný primátor Raduan Nwelatti z ODS navíc postupuje do druhého kola senátních voleb, a to společně se starostou Kosmonos Jiřím Müllerem.

Značně vyrovnaná je situace v Mělníku, kde tři strany - Mé město, ODS a ANO 2011 získaly každá čtyři mandáty, tři mandáty má seskupení Máme rádi Mělník. Stejně složité vyjednávání čeká i strany v Berouně, kam se do zastupitelstva dostalo sedm subjektů s podobným počtem získaných křesel. 

V Nymburce vyhrálo volby se ziskem 26,18 procent hlasů sdružení Nymburk s klidem, které vede bývalý starosta Tomáš Mach, který byl v roce 2016 odvolán z funkce.

0:50 Hlasy ve Středočeském kraji jsou až na jediný rakovnický okrsek sečteny. Začíná povolební vyjednávání, které pro vás budeme v následujících dnech nadále sledovat. Děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc. 

00:43 - Nejvíc hlasů v Benešově získalo sdružení Volba pro Benešov, které získalo 36,38 procenta a tedy 11 mandátů ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu. ODS a ANO 2011 mají shodně po třech mandátech, koalice Pirátů a STAN každá po dvou mandátech. Do zastupitelstva se dostal také zástupce komunistů a současný sociálnědemokratický starosta Petr Hostek.

00:13 - Vítězem voleb v Kutné Hoře je Město PRO lidi bývalého starosty Starého. Do zastupitelstva se po čtyřleté pauze vrací ODS, opouští ho ČSSD.

23:59 - Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Mladá Boleslav postoupili primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS a starosta Kosmonos Jiří Müller z ANO. Vítěz Nwelati získal 33,86 procenta hlasů, druhý Müller dostal 17,90 procenta voličů. 

23:25 - V Čelákovicích u Prahy zvítězila v komunálních volbách ODS. Získala 57,62 procenta hlasů. Před čtyřmi lety tu měla 38,71 procenta hlasů. V zastupitelstvu, které má 21 členů, získala ODS 16 mandátů. Tři mandáty získalo uskupení PRO Č = PRO Čelákovice, dva pak hnutí ANO. Volební účast byla 54,39 procenta.

23:00 - Ve čtrnáctitisícových Poděbradech na Nymbursku, známém lázeňském městě, vyhrálo komunální volby uskupení současného starosty Ladislava Langra Volba pro Poděbrady se ziskem 28,02 procenta a sedmi mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Langr ale řekl, že se starostou zřejmě nestane. Volební účast letos byla 51,53 procenta.

22:14 - Celkem osm subjektů uspělo ve volbách do zastupitelstva Mělníka. Vítězné uskupení Mé město stávajícího starosty Ctirada Mikeše získalo 19,52 % hlasů a ve 21členném zastupitelstvu obsadí 4 mandáty. Stejný počet mandátů ale má i druhá ODS s podporou Strany soukromníků a třetí hnutí ANO 2011. Tři křesla bude mít uskupení Máme rádi Mělník, dva mandáty Mělničané a spojení Nezávislých kandidátů a KSČM "Za lepší Mělník". Po jednom křesle obsadí Spojené síly pro Mělník a ČSSD.

22:10 - Komunální volby v Říčanech u Prahy vyhrálo potřetí Klidné město dosavadního starosty a televizního moderátora Vladimíra Kořena. Tomuto uskupení své hlasy 52,13 procenta voličů, což mu vyneslo 12 mandátů z 21.

21:56 - V Mladé Boleslavi obhájila vítězství ODS v čele s primátorem Raduanem Nwelatim. Zisk 28,76 % stačil na zisk 11 křesel ve 33členném zastupitelstvu. Druhé je ANO 2011 s Volbou pro Mladou Boleslav se ziskem 26,42 % a 10 mandátů. V zastupitelstvu budou i Starostové a nezávislí s 5 mandáy, ČSSD se 3 křesly, KSČM se 2 mandáty a koalice KDU-ČSL se Zelenými také se dvěma křesly.

21:50 - V Příbrami vyhrálo volby hnutí ANO 2011 současného starosty Jindřicha Vařeky. Ve 25členném zastupitelstvu bude mít díky zisku 38,87 % hlasů 12 křesel. Druhá skončila TOP 09 s 5 mandáty, po dvou křeslech obsadí KSČM, ODS a Šance pro Příbram, jeden mandát budou mít Česká pirátská strana a Příbramáci pro Příbram.

21:39 - Kompletní výsledky jsou už i z Nymburka. Tamní zastupitelstvo bude tvořit sedm subjektů. Zvítězil Nymburk s klidem bývalého starosty Tomáše Macha (26,18 %) a obsadí 7 mandátů. Druzí Nymburští demokraté mají 4 křesla, třetí Změna pro Nymburk 3, po dvou mandátech pak ANO 2011, ODS a ČSSD s podporou nezávislých a jedno křeslo Zdravý Nymburk.

21:23 - V Jesenici u Prahy vyhráli volby Starostové a nezávislí (30,92 %), ve 21členném zastupitelstvu obsadí 7 křesel. Druhé skončilo ANO 211 se 6 křesly, následují ODS s 5 mandáty, Rozumný rozvoj - TOP 09 se 2 a Za Zelenou Jesenici s 1 mandátem.

21:05 - Piráti se do kolínského zastupitelstva nedostali.

20:57 - V Kolíně zopakovala drtivé vítězství Změna pro Kolín stávajícího starosty Víta Rakušana. Se ziskem 63 % hlasů bude mít v 27členném zastupitelstvu celkem 21 křesel. Tři mandáty získalo ANO 2011 a po jednom tři subjekty - Kolíňáci, Volba pro Kolín a KSČM.

20:31 - Jasno už je i v Rakovníku. Do 21členného zastupitelstva se dostali zástupci všech devíti kandidujících subjektů. Volby ve městě vyhrála ODS se ziskem 17,1 % hlasů, v zastupitelstvu bude mít čtyři křesla. Po třech křeslech získaly Město pro vás, Společně pro Rakovník a ANO 2011.

20:30 - Spočítáno je i v největším středočeském městě. Volby v Kladně vyhrála Volba pro Kladno stávajícího primátora Milana Volfa se ziskem 34,23 %, což v 33členném zastupitelstvu stačilo na zisk 13 křesel. Druhá skončila ODS se ziskem 20,82 % hlasů a 9 mandátů.

20:15 - Prvním sečteným středočeským okresním městem je Beroun. Volby tu vyhráli Nezávislí Berouňáci (24,26 %) se ziskem 5 mandátů. Do zastupitelstva se ale nedostal lídr tohoto uskupení Dušan Tomčo, díky preferenčním hlasům ho přeskočili jiní kandidáti. Druhý skončil Beroun sobě, třetí ANO 2011 - v obou případech to stačilo na zisk čtyř křesel ve 21členném zastupitelstvu. V zastupitelstvu zasednou zástupci všech sedmi kandidujících subjektů.

20:07 - V Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi už je sečteno. Volby tam vyhrálo uskupení Podpora občanů stávajícího starosty Vlastimila Picka. Ze 16. místa se dostal do zastupitelstva díky preferenčním hlasům i skifař Ondřej Synek. Podpora občanů získala ve 21členném zastupitelstvu 6 křesel. Těsně druhé skončilo uskupení Naše dvojměstí-SNK, bude mít také šest křesel.

20:00 - V Rožmitále pod Třemšínem se nic nemění. Starostou patrně nadále zůstane Josef Vondrášek, který opět kandidoval za KSČM.

19:50 - Bývalý středočeský hejtman David Rath, nepravomocně odsouzený za korupci, se do druhého kola senátních voleb obvodu Litoměřice nedostal. Vrací se ale do komunální politiky.  Za sdružení Zdravá Hostivice se dostal jako jediný do zastupitelstva města. Volby tady vyhrálo HOme Hostivice se šesti mandáty, Středočeši2012.cz mají pět mandátů, HOSTIVICE 2006 má dvě křesla a po jednom kromě Ratha a filozofa Drahomíra Suchánka z TOP 09, také bývalý člen SPD Tomia Okamury, Úsvit a nyní člen ODS Marek Černoch a někdejší olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík. 

19:35 - Líbeznice u Prahy zůstávají baštou ODS. Ta v letošních komunálních volbách získala 77 procent hlasů voličů, což znamená 12 mandátů, Sdružení nezávislých kandidátů Pro Líbeznice má 4 mandáty. Místopředseda ODS a dlouholetý starosta Líbeznic Martin Kupka na twitteru uvedl, že "mu spadl kámen ze srdce".

19:30 - V Cerhenicích na Kolínsku skončily volby drtivým vítězstvím současného starosty Marka Semeráda. 

19:20 - Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná ve štábu ANO obhajovala práci své kolegyně, primátorky Adriany Krnáčové.

19:11 - V Braškově na Kladensku obhájil svou pozici současný starosta Vladimír Dráb. Jeho sdružení Česká vesnice získala osm mandátů, místní sportovci, hasiči a ženy každý po dvou mandátech. V zastupitelstvu usedne i jeden komunista. 

19:00 - V Červených Pečkách na Kolínsku v zastupitelstvu zůstává současný starosta Lubomír Jirků. Se sdružením Nezávislí pro Červenopečecko získali celkem 9 mandátů, 4 místa v zastupitelstvu obsadí ODS.

18:51 -Volby ve Škvorci u Prahy vyhráli Sousedé s šesti mandáty, dvě křesla v zastupitelstvu získalo sdružení Společně pro Škvorec a Třebohostice. Jediným kandidátem O DS, který zůstává ve vedení městyse, je bývalý ministr zdravotnictví Luděk Rubáš. Současný starosta Antonín Rubín z ODS se do zastupitelstva nedostal. 

18:33 Jasno je i v Jevanech, jak píše kolega na Twitteru Lubomír Jirků

18:30 V Tetíně na Berounsku se do zastupitelstva dostaly 4 z 5 kandidujících subjektů. Tetín 2010 bude mít ve vedení obce 4 zástupce, Starostové a nezávislí mají 3 zástupce, Občanská demokratická strana a ČSSD po jednom. K volbám přišlo 60 procent voličů. 

18:21 - Referendum o stavbě bazénu v Poděbradech je neplatné, přišlo k němu jen 21 procent voličů. Pro platnost referenda bylo potřeba účast nejméně 35 procent

18:18 - Sečteno je v Nebovidech na Kolínsku, kde přišlo k volbám 61,5 oprávněných voličů. V sedmičlenném zastupitelstvu budou dva zástupci uskupení Pro občany, pět mandátů získalo Sdružení nezávislých kandidátů pro Nebovidy a Hluboký Důl

18:12 - V Kladně se vládnoucí strana Volby pro Kladno Milana Volfa sejde v městském divadle, kde je dneska premiéra Babičky.

18:10 - Rozhodnuto je ve Velkém Oseku na Kolínsku. Nejvíc hlasů získala kandidátka současného starosty Pavla Drahovzala Nezávislí pro Velký Osek, která získala deset mandátů. Kandidátka Společně pro obec obsadí v městském zastupitelstvu pět křesel.

18:05 – Z Prahy zatím mnoho výsledků nechodí, zpracováno je necelé 1 procento okrsků. Vyrovnaný souboj mají za sebou dvě kandidátní listiny v Přední Kopanině. Vyhrálo tu uskupení Za Kopaninu Krásnější se ziskem 50,6 % hlasů před kandidátkou s názvem Pro Kopaninu s 49,3 % hlasů. Vítěz bude mít v zastupitelstvu 5 křesel, poražený čtyři křesla.

18:00 - Obyvatelé Zdib u Prahy jsou jednoznačně proti výstavbě průmyslových hal v těsné blízkosti obce. Vyplývá to z výsledků místního referenda. Proti vybudování logistického centa hlasovalo přes tisíc sto lidí, pro bylo 21. Na území mezi obcí a dálnicí D8 má vzniknout rozlehlé logistické centrum pro skladování a lehkou výrobu

16:22 – První výsledky dorazily i ze dvou největších středočeských měst. V Kladně je sečteno 8 z 57 okrsků. Jasně zatím vede Volba pro město stávajícího primátora Milana Volfa s 35 procenty, na druhém místě ODS s 18 a na třetím ANO s 15 procenty hlasů. V Mladé Boleslavi jsou zpracovány 2 ze 44 okrsků, na prvním místě je ODS, kterou vede stávající primátor Raduan Nwelati. ODS má 27 procent hlasů, na druhém místě ANO společně s Volbou pro Mladou Boleslav s 22 procenty.

15:57 – Z velkých středočeských měst jsou nejdál se sčítáním hlasů v Příbrami. Zpracovány jsou dva z 39 okrsků. Zatím vede hnutí ANO, které v Příbrami vyhrálo i před čtyřmi lety. Tehdy získalo 30 % hlasů, teď má průběžně 35 procent. Na druhém místě zatím KSČM s 12,5 procenta, na třetím Šance pro Příbram s necelými 10 procenty.

15:38 – Po hodině a půl od uzavření volebních místností je ve středních Čechách sečteno 20 procent okrsků v komunálních volbách. Volební účast je v těchto okrscích těsně nad 50 procenty.

15:18 V případě volebního úspěchu sociální demokracie mají obyvatelé Unhoště u Kladna nedělní občerstvení zajištěno.

img_20181005_154253.jpg

15:17 – Známe také výsledky z prvního sečteného okrsku v Bradýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okrsku 14 zvítězilo uskupení Podpora občanů stávajícího starosty Vlastimila Picka se ziskem 28,6 % hlasů, na druhém místě KSČM s 20 % a na třetím SPD se 16 %. Volební účast v tomto okrsku byla skoro 53 procent.

15:10 - Už se nám začínají scházet dílčí výsledky i z větších měst. Jako první přišly výsledky z jednoho z okrsků v Příbrami – konkrétně ve 13. okrsku tam jasně zvítězilo hnutí ANO stávajícího starosty Jindřicha Vařeky, když získalo 43,5 % hlasů, o druhou příčku se v tomto okrsku podělila Šance pro Příbram s KDU-ČSL se ziskem přes 11,5 %. Volební účast tu přesáhla 54 procent.

14:49 - Sečteno je i v jedné z nejmenších středočeských obcí – Bludově na Kutnohorsku. Neopakovala se tu 92% volební účast jako při posledních doplňovacích volbách, tentokrát byla těsně pod 70 procenty. O výsledku bylo jasno už předem – kandidovalo tu pouze jedno uskupení s názvem Rozvoj Bludova, šlo tedy jen o pořadí zvolených kandidátů.

14:41 - První kompletně sečtenou obcí ve středních Čechách byl Ostrov na Benešovsku. Výsledky přišly krátce po půl třetí. V souboji nezávislých kandidátů tu stávajícího starostu Pavla Kronuse porazil Pavel Prokop, který se před čtyřmi lety do zastupitelstva nedostal. Volební účast v Ostrově přesáhla 71 procent.

14:30 - "Průběh voleb ve Středočeském kraji, tak jak máme poznatky, nikde nebyl narušen. V těch volebních místnostech jsme nejčastěji řešili problémy typu, že přišel volič s neplatným dokladem, nebo se dostavili voliči, kteří sice v obci fakticky bydlí, ale nejsou zde hlášeni k trvalému pobytu," uvedla vedoucí oddělení správních agend krajského úřadu Eva Jůzová.

14:10 - Volební účast ve středních Čechách se pohybovala ve městech mezi 20 až 30 procenty, v obcích i kolem 60 procent, uvedla vedoucí oddělení správních agend středočeského krajského úřadu Eva Jůzová.

14:00 - Volební místnosti se uzavřely. Komise teď sčítají hlasy. Více práce budou mít tam, kde se volilo do Senátu. Ve středních Čechách to bylo v obvodech Benešov a Mladá Boleslav a také ve dvou obvodech, které do Středočeského kraje částečně zasahují - Litoměřice a Rokycany.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio