Lidské tělo si neumí samo vyrobit vitamín C. Je tedy nutné ho stále dodávat, i kvůli ochraně srdce

10. březen 2020

I když je vitamín C považován za důležitou nutriční látku, ve skutečnosti je podceňována jeho schopnost potlačovat vznik nemocí, nebo se dokonce podílet na jejich léčení.

Jeho účinky na imunitní systém bychom měli využívat zvláště v současné době tváří tvář epidemii, ale národní lékařská knihovna v USA obsahuje tisíce studií vypovídajících o jeho podpůrné roli na více než 220 chorob.

O tom, jakou moc má využívání těchto znalostí, může vyprávět i historie. James Lind vedl v 18. století první klinickou studii, která prokázala souvislost mezi konzumací citrusových plodů a vyléčením kurdějí. Byl pionýrem námořní hygieny u britské královské mořeplavby. Využití těchto znalostí povýšilo Británii na námořní velmoc a napomohlo vybudování britského impéria.

Je málo připomínaným faktem, že lidé se rodí s vážným defektem, a to neschopností produkovat vlastní vitamín C. Je to již 63 miliónů let, kdy člověk ztratil gen zodpovědný za produkci vitamínu C z krevního cukru.

Linus Pauling byl nejznámějším světovým propagátorem užívání vysokých dávek vitamínu C, o kterých se domníval, že jsou schopny kompenzovat nedostatky moderního lidského jídelníčku. Věřil, že právě odklon od stravy bohaté na vitamín C, tedy stravy s vysokým obsahem ovoce a zeleniny, může za moderní epidemii srdečních chorob.

Bez adekvátního množství vitamínu C totiž nejsme schopni produkovat nezbytně nutný kolagen, který léčí naše artérie. Organismus vyhladovělý nedostatkem vitamínu C kompenzuje tento jev zvýšením produkce velmi malých a přilnavých částeček cholesterolu, které způsobují aterosklerotický plak. Linus Pauling doporučoval užívání vysokých dávek vitaminu C (10 až 12 tisíc miligramů denně) spolu s aminokyselinou lysinem k potlačení poškození artérií.

Čtěte také

Studie z roku 2008 poukázala na souvislost mezi vyšší hladinou plazmového vitamínu C a výrazně nižším rizikem mozkové příhody. Britští vědci sledovali více než 20 tisíc mužů a žen mezi 40 a 79 lety, jedinci s nejvyšší hladinou vitamínu C vykazovali snížení rizika mrtvice až o 42 procent.

Kyselina askorbová užívaná v tabletách pochopitelně není to samé jako vitamín C v potravinách, který je vázaný na další látky jako rutin, flavonoidy a různé enzymy. Kyselina askorbová má také mnohem vyšší kyselost a je produkována vysoce chemickým procesem. Přesto může být využívána ve vyšších než doporučených denních dávkách bez vážných vedlejších účinků.

Připomeňme také fakt, že běžná praxe užívání aspirinové terapie jako prevence srdečních chorob může být kontraproduktivní právě pro nedostatek vitamínu C, který může vyvolat. Pokud měl Linus Pauling a další vědci pravdu v tom, že nedostatek vitamínu C vede k rozpadu kolagenu v artérii, pak nemůže být dlouhodobé podávání tohoto běžného léku považováno za bezpečný způsob, jak snížit mortalitu na srdeční potíže. Naopak by to mohlo dále vést k destabilizaci elasticity artérií, která vede ke krvácení, což je primární vážný vedlejší účinek terapie aspirinem.

Spustit audio

Související