Lidí s koronavirem opět přibývá, ve strakonické nemocnici má covid každý druhý testovaný

12. červenec 2022 11:33

Onemocnění covid-19 v Česku opět nabírá na síle. S rostoucími počty pacientů stoupá i zájem o testování, ať už kvůli příznakům nemoci, nebo preventivně před odjezdem na zahraniční dovolenou. Každý den včetně víkendů testuje například strakonická nemocnice.

„Já jsem samoplátce a potřebujeme testy kvůli dovolené,“ říká v odběrovém centru strakonické nemocnice Aneta. PCR test si musí uhradit, vyjde na 850 korun.

Ti, kteří mají příznaky onemocnění, mohou požádat svého praktického lékaře o žádanku. PCR test pak zaplatí zdravotní pojišťovna. „Vyšel mi pozitivně antigenní test, tak si jdu ještě ověřit výsledek na PCR test. Jsem očkovaný, mám tři dávky. Zavolali jsme doktorce, aby nám poslala žádanku, abychom mohli jít bezplatně,“ popisuje jeden z testovaných.

S příznaky přišla i další zájemkyně. „Já jsem přijela z dovolené a je mi špatně. Mám teplotu, tak jdu raději na test,“ říká. Žádné fronty se na místě ale zatím netvoří.

Čtěte také

Podle mluvčí strakonické nemocnice Kateřiny Koželuhové přichází na doporučení lékaře zhruba šedesát procent lidí. „Ostatní potřebují test třeba před odjezdem na dovolenou, protože to požaduje cestovní kancelář nebo ubytovatel,“ dodává.

Odběrové centrum je otevřené každý den. „Zájem není nijak vysoký, testuje se kolem dvaceti zájemců denně. Testujeme každý všední den od 9 do 10 hodin v odběrovém centru, které funguje stále na stejném místě v zadní části nemocnice, o víkendu pak od 8 do 10 hodin přímo v centrálních laboratořích,“ upřesňuje ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Přesto, že zájem lidí nijak extrémně nenarůstá, eviduje laboratoř strakonické nemocnice poměrně vysokou pozitivitu. Covid má zhruba každý druhý testovaný.

Spustit audio

Související