Lidí s klíšťovou encefalitidou je na jihu Čech už třikrát tolik než za stejné období loňského roku

18. červenec 2020 05:35

Jihočeští hygienici evidují od začátku letošního roku 64 pacientů s klíšťovou encefalitidou. To je téměř třikrát tolik než za stejné období předchozího roku. Pacienti z Jihočeského kraje navíc tvoří téměř čtvrtinu všech nemocných v celém Česku.

„Klíšťata mají ráda teplé a vlhké počasí a tyto podmínky jim nahrávají. V jižních Čechách, které jsou v současné době ohniskem onemocnění, máme výskyt, který nás samozřejmě znepokojuje,“ uvádí ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V kraji přibývá i lidí s lymskou boreliózou. Za uplynulý týden zaznamenali hygienici 31 nových případů, celkem od začátku roku evidují 81 pacientů s tímto onemocněním. Největší výskyt obou onemocnění přenášených klíšťaty je na Českobudějovicku

Naopak sezónních onemocnění způsobených jídlem je letos na jihu Čech zatím méně než loni. Hygienici hlásí od začátku letošního roku necelých 400 případů salmonelózy, nejvíc na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku.

Pacientů s kampylobakteriemi je ve srovnání s loňským rokem také méně, celkem 701 případů. I v jejich výskytu vedou okresy České Budějovice, Tábor a Jindřichův Hradec.

Spustit audio

Související