Lidem, kteří přišli při výbuchu v Lenoře o domov, pomůže sbírka. Obec svolává i dobrovolníky na úklid

5. říjen 2019 07:26

Tragédie, jakou v novodobé historii nepamatuje celé Prachaticko. Tak mluví lidé v šumavské Lenoře o výbuchu bytového domu. Život se tu pomalu vrací do normálu. Na demolici ruiny bude muset obec vybrat firmu, finančně jí pomůže i Jihočeský kraj.

Při explozi zemřel jeden člověk, dalších devět lidí se zranilo. Dva muži jsou stále ve vážném stavu v péči lékařů popáleninového centra pražské nemocnice na Vinohradech.

„Je to tristní pohled. Když jsem to slyšel ráno ve zprávách, to už jsem odjížděl pro mouku, tak mi bylo nanic,“ říká Augustin Sobotovič, který pravidelně každý měsíc v Lenoře peče tradičním způsobem chleba v peci z roku 1834.

Pec stojí asi jen pět metrů od výbuchem zničeného domu a jako zázrakem nenese známky většího poškození. „Nic jí určitě nebude, myslím, že se bude dál péct. Kdyby chytla tlakovou vlnu, tak by ulétla střecha, ale to ji minulo, ani tu není moc cihel okolo,“ popisuje Augustin Sobotovič.

Do domu v těsné blízkosti poničené ruiny se lidé zatím vrátit nemůžou, podle statika je ale jinak v pořádku. Budova, která stojí nejdál, by mohla být obytná už v sobotu.

Čtěte také

„Připravujeme tady plot, aby to nebylo nebezpečné, když projíždějí auta a lidé koukají, co se děje. Zatím budeme spolupracovat s policií, která tu snad ještě do neděle bude hlídat, pak uvidíme, co bude dál,“ popisuje starosta Antonín Chrapan.

Materiální pomoc pro lidi bez střechy nad hlavou je zatím zajištěná. Číslo konta, na které je možné přispět penězi, je na webových stránkách sbirkalenora.cz.

„Na neděli na devátou hodinu svoláváme obyvatele Lenory, dobrovolníky, kdo bude chtít, aby nám pomohli uklidit okolí a tady v tom vchodě schody, sklo,“ dodává Antonín Chrapan.

Příčinu tragédie kriminalisté stále vyšetřují. Další poznatky by mohla přinést pondělní soudní pitva zemřelé osoby.

Spustit audio

Související