Helena Hýnová

hlasatelka

Moderuje pořady Písničky pro radost a Melodie podvečera.

Vyrůstala jsem v muzikantské rodině, kde se hrálo a zpívalo každý den. V deseti letech už jsem znala zpaměti neskutečné množství textů lidových písní a dechovek. Ve dvanácti jsem začala zpívat v rodinné kapele, kde tatínek hrál na housle, pozoun, tenor a děda na heligonku.

O pár let později přišla spolupráce s místní kapelou, až jsem nakonec zakotvila v Budějcké kapele Ády Školky a příležitostně pomáhala Keramičce. Tyto dvě dechovky mě životem provázejí dodnes.

Vystudovala jsem hru na housle na konzervatoři v Plzni, učím na ZUŠ v Sezimově Ústí, dělám koncertního mistra v symfonickém orchestru Bolech města Tábor, hraji v Plánském smyčcovém kvartetu, vedu folklórní soubor Ráček, hudební uskupení Raci, a pokud bych toto všechno měla shrnout do jedné věty – má práce je mým velkým koníčkem.

Před lety mi Áda Školka svěřil vedení Valdaufinky, profesionálního tělesa, které propaguje písně Karla Valdaufa, klasiků české dechovky a autorské skladby Ády Školky.

Moderuji koncerty a festivaly po celých Čechách a ve spolupráci s městem Planá nad Lužnicí pořádám několikrát do roka pořady pro seniory s velkými dechovkami.

Jsem vdaná, mám dceru a malého synka. Ráda trávím čas s rodinou, mezi mé záliby patří vaření a plavání.

Příležitostné vysílání v Českém rozhlase v Českých Budějovicích je pro mě nesmírným potěšením. Vždy to bylo mé přání, a tak se zcela náhodou tento sen stal skutečností. Můj hlas můžete slyšet v pořadech Písničky pro radost a Melodie podvečera.

Sledujte nás