Lidé z Vysokého Mýta budou od ledna třídit sklo do speciálních tašek

28. prosinec 2018

Množství skládkovaného komunálního odpadu je ve Vysokém Mýtě každým rokem nižší. Díky tomu město už šestým rokem nemusí zvyšovat poplatky za jeho svoz.

Hodně tomu pomohl pilotní projekt místních technických služeb s názvem „Třídění od prahu domu", kdy některé domácnosti dostaly plastové nádoby na papír a plast. V následujícím roce navíc dostanou i speciální tašky na sklo.

„Firma EKO-KOM nás požádala, jestli by tu nemohli udělat pilotní projekt, který se týká skla, a nabídli občanům tašky na sklo. Ty tašky přiřadíme občanům, kteří jsou zařazeni v našem pilotním programu a to jsou ti, kteří mají nádoby na plast a papír doma. EKO-KOM si bude sledovat, jestli má tento sběr nějaký význam,“ říká Ivana Pokorná, která má ve vysokomýtských technických službách na starost odpadové hospodářství.

S nádobou doma o polovinu víc

S nádobami na tříděný odpad má město dobrou zkušenost. Zatím je má u sebe třetina domácností a z posledních průzkumů vyplývá, že třídí zhruba o polovinu víc odpadu než ostatní. „Třeba papíru občané, kteří mají nádoby doma, vytřídí 62,4 kilogramu za rok na domácnost a ti, co tyto nádoby nemají, tak to je 32,9 kilogramu. Na tom je vidět, že když má někdo nádoby doma, tak třídí daleko lépe,“ pochvaluje si výsledky Pokorná.

Čtěte takéUž tři tisíce domácností v Pardubicích třídí bioodpad, zájem stále roste

Po rozdání speciálních tašek technické služby doufají i v nárůst množství vytříděného skla. Tašky jsou vyrobeny z pevného plastového materiálu a neměl by tak být problém odnést nádobu ke kontejneru.

Nádobami i taškami na tříděný odpad by podle Ivany Pokorné chtěly technické služby do budoucna pokrýt celé město.

Spustit audio

Související