Lidé z táborského Maredova vrchu požadují lepší autobusové spojení

21. leden 2009

Obyvatelé městské čtvrtě Maredův vrch v Táboře jsou nespokojeni s městskou hromadnou dopravou. Při cestování do jiných částí města totiž musí vždy přestupovat na jiný autobus u nádraží, na jehož příjezd ale musí dlouho čekat. Lidé proto sepsali petici, kterou adresovali táborským radním.

Jaká bude odpověď radních, to Českému rozhlasu řekl tajemník městského úřadu Lubomír Šrámek: "Připravují se možnosti dalšího rozšílení autobusových linek, protože vznikalo celé nové sídliště i v areálu za Maredovým vrchem, kde je počítáno s novou výstavbou. Lokalita je v současné době určitým způsobem obsloužena i stávajícími autobusovými zastávkami, nicméně bychom chtěli zajistit to, aby lidé z této oblasti měli lepší návaznost spojů z nádraží a aby tam čekali maximálně do 10 minut."

Každý desátý cestující, který nastoupí do autobusu městské hromadné dopravy v Táboře, jede na černo. Například loni revizoři odhalili přes 5 tisíc případů, kdy lidé cestovali bez platné jízdenky. Dopravní podnik zaměstnává celkem 8 revizorů, až na jednu výjimku se jedná o ženy.

Jaké jsou sankce za jízdu na černo, to upřesnil ředitel divize MHD v Táboře Petr Pistulka: "Sankce je u nás stanovena na 800 korun za zjištěný případ jízdy na černo. V případě, že dotyčný je pokutu ochoten uhradit buďto na místě nebo do 5 dnů, tak se sazba snižuje na 400 korun. V případě, že nedojde k uhrazení, tak dochází k soudnímu vymáhání a dalšímu souvisejícímu postupu."

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio