Lidé v Táboře vysadili u Sídliště nad Lužnicí dubovou alej. Až stromy vyrostou, vznikne z nich přírodní větrolam

28. duben 2022 09:00

Třicet dubů letních vysadili komunitně lidé ve dvou lokalitách u Sídliště nad Lužnicí v Táboře. Stromy tam vyplní proluku v aleji u rybníka Komora. A nové stromořadí vznikne i vedle úvozové cesty, kde v budoucnu vytvoří větrolam a stín.

Martin Říha z Technických  služeb, který má ve městě na starost veřejnou zeleň, dohlíží na sázení jednoho z třiceti dubů:

„Momentálně byly vyhloubeny díry pomocí půdního vrtáku, stromy byly usazeny zároveň s terénem, teď se provádí kůlování, zálivka velkým množstvím vody,“ vysvětluje a přidává i další detaily.

Komunitní princip výsadby spočívá v tom, že o vysazení dubů se z velké části postarala veřejnost. Svůj strom si sem přišel vysadit i Petr Kaláb:

„Bydlím tady kousek odtud, takže tady občas chodím se psem na procházky a alej tady tu cestu jen ozdobí. Zeleň je potřeba vysázet, protože jí zase tolik není.“

A o pár metrů dál stojí s lopatou v ruce i Ondřej Jahodník s manželkou Ivanou. Ti jsou také rádi za to, že se mohou zapojit.

Podle Lenky Čeňkové ze Zdravého města Tábor se výzva, aby se lidé do sázení stromů zapojili, setkala s poměrně velkým ohlasem.

Volba na dub letní padla při výběru druhu stromu z vícero důvodů. Podle Martina Říhy se o původní domácí dřevinu, která vyniká svou odolností a dlouhověkostí. Alej tady za několik desítek let vytvoří přírodní větrolam, který bude sídliště chránit před západními větry.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio