Lidé v okolí Telče a Jemnice budou mít ambulantního chirurga. Začíná ordinovat v Dačicích

31. květen 2022 06:00

Moderní pracoviště jednodenní chirurgie bývají hlavně ve velkých městech. Nově se otevírá ale i v Dačicích a v regionu obslouží i pacienty v okolí Telče a Jemnice. 

Na drobné chirurgické zákroky doteď museli jezdit pacienti z Dačicka a okolí Telče do desítky kilometrů vzdálených nemocnic. Nově v Dačicích začíná fungovat  pracoviště takzvané jednodenní chirurgie. 

Svoji praxi v dačické nemocnici otevřel specialista na chirurgii ruky Jiří Paroulek nově v rámci nestátní zdravotnické společnosti IPC Axis Medical a ročně by zde chtěl provést až tisícovku operací.

Zákroky platí pojišťovny

„Máme tady klasický zákrokový sálek, vidíte lehátko,“ řekl lékař Jiří Paroulek. Momentálně pracoviště nabízí ambulantní zákroky, ať už plastické chirurgie nebo chirurgie ruky. „Nabízíme zákroky na pojišťovnu, máme smlouvy s hlavními pojišťovnami,“ ubezpečil. 

Nové pracoviště přinese úlevu pacientům, kteří za specializovanými zákroky museli jezdit i desítky kilometrů daleko, třeba do Českých Budějovic, Jihlavy nebo Třebíče. 

Nemocnice v Dačicích

To, že budou nedávno zrekonstruované operační sály dačické nemocnice v provozu, vítá i ředitelka nemocnice Marta Krechlerová. „V okamžiku, kdy operační sály budou nevyužité, tím pádem je můžete zrušit. Tam všechno běží na vzduchotechniku a to je potřeba, aby pořád běžela.“

Lékař Jiří Paroulek naopak velkou výhodu vidí v tom, že se dačická nemocnice specializuje na léčbu dlouhodobě nemocných a jejich rehabilitaci. „Rehabilitace je v podstatě zásadní pro fungování chirurgie ruky. Rehabilitace v konečném důsledku tvoří padesát někdy i víc procent celé té naší snahy.“

Po rekonstrukci ordinací a vstupních prostor, která by měla začít v létě, by se nabídka pracoviště měla rozšířit o endoskopii, laparoskopii a ortopedické zákroky. 

Spustit audio

Související