Lidé s krevní skupinou 0 nevydrží bez masa, mají vyšší cholesterol, ale jim to nevadí, říká vědec

7. duben 2022

Fyzické, psychické, duchovní i sociální může být zdraví. Všechny typy se navzájem prolínají. „Pokud máme psychické problémy, stresy, promítne se to do zdraví fyzického. A naopak, když nás něco bolí, tak i psychicky jsme rozladění a nedělá nám to dobře,“ připomíná docent Vladislav Kukačka, který působí na katedře tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Faktory ovlivňující naše zdraví stanovil už před padesáti lety kanadský ministr zdravotnictví Marc Lalonde. Je to genetika, lékařská péče, životní prostředí a životní styl.

Vladislav Kukačka rozděluje životní prostředí do dvou kategorií. „Určité vlivy jsme schopni vnímat vlastními smysly, vidíme kouř, cítíme špatnou chuť a podobně. A pak jsou vlivy, které vnímat neumíme, různá elektromagnetická pole a vlnění, což je velmi nebezpečné. Působí na fyziologii i psychiku člověka. Starší americké studie jednoznačně dokazují, že elektromagnetická pole mají negativní vliv na vývoj mozku u dětí,“ vysvětluje Vladislav Kukačka.

Zdravý životní styl je podle něj velice individuální, každému člověku svědčí něco trochu jiného. Podstatnou roli ale vždy hraje strava. „Existuje takzvaná alternativní výživa, která se na to dívá malinko jinak. Já preferuji stravu podle krevních skupin, která souvisí s minulostí. Například krevní skupina 0, která vznikla v době, kdy tu pobíhali lovci mamutů, je fixovaná na maso. Když ho ale dáte někomu s jinou krevní skupinou, může mu to působit problémy,“ popisuje Vladislav Kukačka.

Čtěte také

Dodává, že stejně tak „nulkař“ může mít problém s trávením obecně doporučovaných luštěnin, mohou ho nafukovat a působit mu bolesti břicha. „Tento systém vytvořil americký lékař D'Adamo, který pracoval v lázních, kam posílali silné Američany, aby zhubli. On to intenzivně studoval a zjistil, že rostlinná strava, kterou jim dávali, někomu ladila a někomu ne. A pak zjistil, že nulkaři bez masa prostě nemohou být. Další zajímavostí je, že nulkaři, tím že jedí maso, mají vyšší cholesterol, ale jim to nevadí,“ říká.

„Cholesterol se stal celosvětovým strašákem, ale norská, dánská, japonská a mnohé další studie provedené na tisících lidí se shodují na tom, že cholesterol k životu potřebujeme. Ano, je to v rozporu s tím, co nám říká medicína,“ uvádí Vladislav Kukačka. „Starší lidé, kteří mají vyšší cholesterol, se dožívají jednoznačně vyššího věku,“ cituje vědecké výzkumy.

Celý rozhovor o zdraví s Vladislavem Kukačkou z Jihočeské univerzity si poslechněte online.

Spustit audio

Související