Lidé, kteří pracují v Českém Krumlově v turistickém ruchu, se nechali otestovat na koronavirus

15. květen 2020 09:36

Český Krumlov nabídl plošné testování na přítomnost protilátek proti novému koronaviru. Mnoho lidí tam totiž pracuje v cestovním ruchu, a tak je zajímalo, jestli se už nemocí s covid-19 setkali.

Registrační místo bylo ve vstupní chodbě hotelu Růže. Starali se o něj dobrovolníci. „Každému změříme teplotu a pak přikročíme ke kontrole registrace. Tu mohli zájemci už udělat online, nebo je zaregistrujeme přímo na místě,“ popsal dobrovolník Daniel Kincl.

Na test přišla například Anežka Ondřichová. „V únoru jsem docela netypicky marodila, měla jsem vysoké horečky, na které obvykle netrpím, k tomu velká únava, bolesti kloubů, očí, nechutenství, ztráta čichu, tak jsem zvědavá, jestli jsem to prodělala,“ vysvětlila.

Iniciátorem testování bylo město a také českokrumlovská nemocnice. „Český Krumlov je turistickou velmocí, vystřídaly se tady za rok dva milionů turistů, z toho polovina z různých koutů světa, převažovala Asie. Vzhledem k tomu, že padesát procent pracujících tu působí v cestovním ruchu, spoustu lidí zajímá, jestli jejich pracovní setkání s touto klientelou pro ně neznamenalo, že už si covidem prošli,“ uvedl místostarosta Martin Hák.

Čtěte také

Testování bylo navíc spojené s velkým online koncertem. „Už se nám to zdálo takové smutné, jenom nemocnice, testy, tak jsme chtěli trochu povzbuzení. Je to náš vzkaz na sezónu: Přijeďte do Českého Krumlova, jsme otestovaní, zdraví, máme protilátky, energii, humor, těšíme se na vás,“ dodal Martin Hák.

Pozvání na koncert pro Český Krumlov přijala i operní pěvkyně Dagmar Pecková. „Nejen, že jsem sem jezdila hodně let na místní festival, ale před dvaceti lety jsem se tu dokonce vdávala, je to nádherné město,“ komentovala.

Za test lidé zaplatili 1199 korun, z této částky šlo 125 korun na podporu českokrumlovské nemocnice a kultury ve městě.

Spustit audio

Související