Lidé demonstrovali ve Vimperku: Chceme Šumavu zelenou, ne suchou!

13. srpen 2020 11:00

Většinou ekologové protestují proti kácení lesů na Šumavě, ve středu se ale ve Vimperku dožadovali větších možností kácení stromů na Boubíně. Vadí jim rozhodnutí Správy národního parku Šumava, která rozšířila bezzásahové území z 83 na 139 hektarů.

Asi dvacítka lidí převážně seniorského věku nejprve na vimperském hřbitově uctila památku lesmistra Josefa Johna, zakladatele Boubínského pralesa. Pak se se svým protestem přesunula přímo před Správu Národního parku Šumava.

Jeden ze svolavatelů protestu, Petr Martan z Komunity pro duchovní rozvoj, apeloval, že bez zásahu lesy a prales v přírodní rezervaci na Boubíně kůrovec natolik poškodí, že na hoře zbyde jen suchý les. A k tomu podle něj nesmí v žádném případě dojít. Demonstranti tedy požadovali vrátit se k dřívějšímu rozhodnutí z roku 2015:

Čtěte také

„A to je, že je možné na těch asi 470 hektarech použít intenzivní technologie. To neznamená, že tam vjede harvestor. Tam je zásada, že se to kácí jenom ručně, stromy se oloupají třeba i na místě. Nikdo nic neprodává ani neodváží,“ říká Petr Martan.

To ale podle nového verdiktu správy parku už není možné. Proti rozhodnutí se odvolaly Lesy České republiky, které rezervaci spravují, ale neúspěšně. Pokračuje mluvčí státního podniku Eva Jouklová:

Správa parku navíc v dalším řízení, které sama zahájila, rozhodla o rozšíření bezzásahového území a výrazně nám ztížila možnost asanace napadených stromů. Zkrátila i roční dobu pro asanaci a obranné zásahy a omezila denní dobu pro provádění prací. Zakázala i některé asanační metody a to i přesto, že jsme veškeré dříví chtěli ponechat namístě a dřevo neměla přibližovat technika.“

Demonstranty, kteří chtěli podpořit lesníky, si vyslechl ředitel Správy národního parku Šumava Pavel Hubený:

„Tady před Správou národní parku se nedá nic vyřešit. To, proti čemu demonstranti protestují, se týká dvou rozhodnutí. Jedno už je pravomocně rozhodnuté už týden, druhé je v odvolání. A to neprobíhá na Správě, ale n ministerstvu životního prostředí. Mohli se kdykoliv přihlásit a stát se podle zákona účastníky řízení. Ta kauza zde běží víc, jak rok, takže na to čas měli a mohli zasahovat přímo do správního řízení.“

Spustit audio

Související