Liberecká výšina připomíná středověký hrad. Z pětiboké věže je zajímavý výhled nejen na Liberec

19. září 2022

Liberec se může pochlubit řadou zajímavých staveb. Od Ještědu, kde stojí hotel a vysílač, přes novorenesanční radnici, zámek, severočeské muzeum, městské lázně až po Lidové sady. Norimberští architekti Lidových sadů Josef Schmitz a Jakob Schmeissner se podíleli i na nedaleké stavbě Liberecké výšiny. Výletní restaurace s rozhlednou byly inspirované středověkými německými hrady.

Liberecká výšina stojí stranou rušného města, asi kilometr od konečné tramvaje směrem na Jizerské hory. „Ona hrad nejen připomíná, on to skutečně hrad měl být. Šlo o módní repliku, kterou si pořídili s touhou po urozenosti liberečtí zbohatlí podnikatelé Liebigové,“ vysvětluje cestovatel Marek Řeháček.

Nejde přitom o repliku konkrétního hradu, ale o snahu navázat na habsburský panovnický rod. Zajímavé jsou nejen různé věžičky a další parády včetně vodního příkopu, ale i samotná rozhlednová věž, která je na rozdíl od jiných jizerskohorských rozhleden pětiboká.

Věž vysoká 25 metrů, na kterou se stoupá vnitřním dřevěným schodištěm, nemá žádný vnější horní ochoz. Výhled umožňuje vždy dvojice oken v každé stěně. Liberecká výšina nabízí především pohled do Liberecké kotliny završené Ještědským hřebenem. Vidět je také směrem do Lužice, na druhou stranu k Javorníku a dále k Jablonci nad Nisou. Zezadu je výhled krytý Jizerskohorskými kopci a lesy. „Pohled na Liberec byl asi tím hlavním, čeho chtěli Liebigové tehdy dosáhnout. Podle mého soudu mělo jít o jakýsi protipól Ještědu,“ míní Marek Řeháček.

Na Libereckou výšinu je možné se dostat od Liberecké zoo pěšky po žluté turistické značce nebo autem Wolkerovou ulicí. Pro dokonalou iluzi starého hradu využili Liebigové historické středověké střešní tašky ze zbouraných domů v Norimberku. A dokonce i chrlič má středověký původ. Stavba na vrchu Kovadlina patřila po Liebigově smrti městu. Po druhé světové válce začala chátrat, až musela být koncem minulého století uzavřena. Od jara 2022 opět vítá návštěvníky nejen rozhledna a restaurace, ale je možné se tam i ubytovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.