Letos je velká šance přijetí na vysokou školu, maturovat bude nejslabší populační ročník

20. leden 2020 16:19

Letošní maturanti budou mít jednu z největších šancí dostat se na vysokou školu. Například v Jihočeském kraji ukončí studium na střední škole nejslabší populační ročník za posledních 23 let. Od příštího roku bude počet maturantů zase růst.

Středoškoláci už si vybírají další vzdělání. Klára Erhartová a Bára Svitáková by na Jihočeské univerzitě chtěly studovat učitelství pro mateřské školy nebo pro první stupeň. „Protože bydlíme kousek od Budějovic a chceme pracovat s malými dětmi, na ty starší už nemáme úplně nervy,“ vysvětlují.

Největší oblibě se na Jihočeské univerzitě tradičně těší pedagogická fakulta. „V současné době máme přes devět tisíc studentů. Pokud budeme vycházet z počtu přihlášek, je tradičně největší zájem o pedagogické obory, obory ekonomické fakulty a zdravotnické obory na zdravotně-sociální fakultě,“ uvádí mluvčí Štěpán Kuděj.

Loni se na pedagogickou fakultu dostalo necelých 60 procent uchazečů, například na teologické fakultě přitom ke studiu přijali přes 87 procent všech přihlášených.

Čtěte také

Letos budou mít absolventi jednu z největších šancí, že se na vysokou školu dostanou. „V letošním roce se na vysoké školy budou hlásit zejména chlapci a dívky ve věku kolem 19 let, tedy narození v roce 2001. Tehdy přišlo na svět 5554 dětí,“ říká Irena Votrubová z Českého statistického úřadu.

Přestože počet uchazečů o studium na Jihočeské univerzitě za posledních šest let klesl o více než třetinu, nabídne škola v příštím akademickém roce nové obory. „Jsou to například nové bakalářské programy ekonomické fakulty jako ekonomika a management, management regionálního rozvoje a analýza v ekonomické a finanční praxi,“ vyjmenovává Štěpán Kuděj.

Zdravotně-sociální fakulta otevřela nový program pediatrické ošetřovatelství, který je zaměřený na vzdělávání dětských sester. Filozofická fakulta nově nabízí bakalářské programy s volnými kombinacemi. „Znamená to, že po maturitě si uchazeč vybere pouze jeden program a až v průběhu prvního ročníku si k němu může přidat druhý,“ dodává Štěpán Kuděj.

Spustit audio

Související