Letohrádek Hvězda stojící ve stejnojmenné pražské oboře má unikátní půdorys šesticípé hvězdy

19. srpen 2022

V sousedství věhlasné Bílé Hory v Praze se rozkládá Obora Hvězda. Ve 30. letech 16. století ji založil král Ferdinand I. Protože sloužila pro královské honitby, slavnosti i diplomatické návštěvy, byla obehnána zdí. Ferdinand Tyrolský, mladší syn Ferdinanda I. a rakouský arcivévoda, místodržitel v českých zemích a tyrolský hrabě z rodu Habsburků, v ní roku 1555 započal s výstavbou letohrádku.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Dvoupatrový lovecký letohrádek na unikátním půdorysu šesticípé hvězdy je perlou severské renesance. Byl postaven nejen jako užitková stavba, ale díky autorovi projektu a stavebníkovi, habsburskému arcivévodovi Ferdinandovi Tyrolskému, také jako „filozofický příbytek“. Ferdinand Tyrolský měl velmi dobré vzdělání, orientoval se v umění, alchymii, byl ovlivněn idejemi vyznávajícími principy harmonie, proporcí, symetrie a číselnou symboliku.

Letohrádek byl dokončen za jediný rok. Štuková výzdoba klenbových stropů v přízemí, která byla první v zaalpských zemích, dosáhla vynikajících kvalit. Jistě ji obdivovala i dcera bohatého kupce Filipína Welserová, se kterou se dal Ferdinand Tyrolský tajně oddat. Jednalo se totiž o stavovsky nerovné manželství.

Roku 1620 se letohrádek stal svědkem bitvy na Bílé Hoře. Od roku 1779 v něm z rozhodnutí Josefa II. téměř sto let fungovalo skladiště střelného prachu, takzvaná mírová prachárna. Díky tomu, že vojáci stavbu udržovali, se letohrádek dochoval do 20. století v poměrně dobrém stavu.

Expozice Minulost a přítomnost

Dnešní podoba je dílem architekta Pavla Janáka z roku 1951. Objekt poté fungoval jako Muzeum Aloise Jiráska a Mikoláše Alše. Letohrádek i Obora Hvězda byly zapsány do seznamu národních kulturních památek v roce 1962.

Mezi lety 1986 a 2000 proběhla náročná rekonstrukce letohrádku pro výstavní a programovou činnost Památníku národního písemnictví. Dnes v něm najdete expozici Minulost a přítomnost, věnovanou stavbě a jejímu zakladateli. Kromě toho se pořádají sezónní výstavy týkající se klasické a moderní české literatury i knižní kultury, různé pořady, koncerty, konference a společenské události. 

V suterénu letohrádku je k vidění model bitvy na Bílé Hoře. Letohrádek Hvězda je otevřen od dubna do října, denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Obora Hvězda pak návštěvníky vítá po celý rok.

Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.