Letní menu - rajčatová polévka, houbová omáčka, kuře v jogurtu, koláč z kyšky
Inspiraci na letní hostinu o několika chodech nabídl v Kuchařském čarování Petr Stupka. Zkuste podle něj rajskou polévku, bylinkové knedlíčky s houbovou omáčkou, kuře v jogurtu a ovocný koláč z kyšky.
Rajčatová polévka s cuketou nebo dýní
Suroviny:
200 gramů rajčatového protlaku
200 gramů cukety (dýně hokaidó)
60 gramů cibule
70 gramů celeru
olej, ocet
500 mililitrů zeleninového vývaru
sůl, libeček
máslo
petrželová nať
100 mililitrů smetany
Na oleji opékejte nakrájenou cibuli. Když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte opéci, aby zavoněl. Následně osmahněte v tomto základu nahrubo strouhanou cuketu. Potom přidejte rajčatový protlak, zeleninový vývar, sůl a můžete přidat i trochu chilli.
Vše zvolna vařte, až zelenina změkne. Na závěr přidejte do polévky trochu citronové šťávy, nasekaný libeček a nať petržele a vše případně rozmixujte na hladký krém. Hotovou polévku zjemněte smetanou.
Můžete také část cukety nakrájet na nudličky či kolečka, krátce je opéci a vložit do polévky jako zajímavou ozdobu spolu s opečenými kousky pečiva.
Bylinkové knedlíky
Suroviny:
6 rohlíků
300 gramů hrubé mouky
2 - 3 vejce
200 mililitrů mléka
1/2 sáčku prášku do pečiva
směs sekaných zelených bylinek
muškátový květ
sůl
60 gramů másla
Z mléka, vajec a hrubé mouky připravte řidší těstíčko. Přiměřeně ho osolte, přidejte muškátový květ a posekané bylinky lehce zapěněné na másle. Pak vmíchejte prášek do pečiva a na kostičky krájené rohlíky. Jen krátce vše zamíchejte a tvořte knedlíky.
Vařte v osolené vodě podle velikosti 12 až 15 minut za občasného promíchání (ale nejprve zkuste jeden na zkoušku). Vařený knedlík roztrhněte dvěma vidličkami, aby se z vnitřku uvolnila horkost, která by jinak mohla svařit těsto na hutnou nedobrou hmotu.
Povrch knedlíků potřete máslem. Podávejte k libovolné omáčce i pečeni, například s koprovou omáčkou a vařeným vejcem. Vyzkoušejte také naši houbovou omáčku níže.
Houbová omáčka se sýrem a pórkem
Suroviny:
směs čerstvých hub
máslo
drcený kmín
sůl
pórek
strouhaný nebo tavený sýr
mléko nebo smetana
Nejprve udělejte smaženici z drobně pokrájených hub - na másle ve vlastní šťávě s trochou soli a drceného kmínu. Když se vysmahne šťáva z hub, přidejte smetanu nebo mléko a jemně nakrájený pórek. Nechte ho krátce podusit, aby změknul.
Nakonec vše zahustěte strouhaným sýrem. Hodí se parmazán, gouda, ale třeba i domácí smetanový taveňák.
Kuře v kořeněném jogurtu
Suroviny:
1 kuře
100 gramů prorostlé slaniny
100 gramů cibule
300 gramů kořenové zeleniny
30 gramů česneku
250 mililitrů bílého jogurtu
sůl, orientální koření
trochu chilli
Kuře rozdělte a rozsekejte na drobnější porce a důkladně je prošpikujte slaninou. Do jogurtu vmíchejte sůl, prolisovaný česnek a orientální koření s trochou chilli. Kuře pak důkladně v ochuceném jogurtu promíchejte a takto ho nechte do druhého dne proležet v lednici.
Druhý den vložte do pekáče směs nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny spolu s jemně pokrájenou cibulí, navrch rozložte kuřecí maso marinované v jogurtu a vše pečte při teplotě 110 stupňů pod poklicí asi 90 minut.
Pomalé pečení při nízké teplotě je důležité, aby kuřecí maso bylo šťavnaté a měkké. Nakonec můžete teplotu zvýšit na 150 či 160 stupňů, ale pozor, aby se jogurt na povrchu masa nespálil.
Dole v pekáčku zůstane zelenina dušená v syrovátce a věřte mi, že s novými bramborami nebo rýží si na této zvláštní pečínce moc pochutnáte.
Rybízový koláč z kyšky
Suroviny:
250 gramů jemných ovesných vloček
450 gramů podmáslí nebo kyšky
3 větší vejce
180 gramů cukru krupice
100 gramů másla
sůl, lžička mleté skořice
300 gramů polohrubé mouky
sáček prášku do pečiva
400 - 500 gramů rybízu
Ovesné vločky promíchejte s podmáslím a nechte nabobtnat. Vejce, cukr a máslo šlehejte do pěny, poté přimíchejte špetku soli, namočené vločky, skořici a mouku promíchanou s kypřícím práškem.
Hutné těsto rozetřete na plech nebo do formy, posypte rybízem a pečte v troubě na 170 stupňů asi 40 minut. Koláč je díky vločkám vláčný a velmi vydatný.
Jahodový dezert se sušenkami
Suroviny:
400 gramů jahod
150 gramů máslových sušenek
250 mililitrů kysané smetany
120 mililitrů jogurtu
60 gramů moučkového cukru
želatinový ztužovač šlehačky
červené dortové želé
Omyté jahody z větší části nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s moučkovým cukrem, aby pustily šťávu. Do jahod vmíchejte kysanou smetanu, jogurt a nakonec v teplé vodě rozmíchaný ztužovač.
Hmotu nalévejte do formy a prokládejte sušenkami. Vše nechte v lednici důkladně ztuhnout. Před podáváním přelévejte jednotlivé kousky vařeným dortovým želé, které bude na dezertu rychle tuhnout. Vše přizdobte čerstvými jahodami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.