Letiště v Plané začne s civilním provozem zřejmě už v dubnu

22. březen 2006

Možnost využívat bývalé vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic pro civilní účely je reálná od chvíle, kdy loňského roku vznikla společnost Jihočeské letiště. Rovným dílem ji vytvořily kraj a město České Budějovice. Předseda představenstva společnosti Juraj Thoma pro Český rozhlas uvedl, že první starty a přistání ultralehkých letadel, malých lehkých letadel a vrtulníků jsou opravdu na dohled. Předpokládá se, že to bude již v dubnu.

Podle Thomy není termín spuštění civilního provozu v žádném případě nadsazený. Předpokladem pro zahájení provozu je doznačení dráhy, instalace větrných rukávů, naváděcích panelů a dalšího potřebného zařízení. Momentálně také probíhají výběrová řízení na nákup technického a technologického vybavení pro řízení letového provozu.

Thoma zároveň konstatoval, že společnot bude usilovat o změnu kategorizace z veřejného vnitrostátního letiště na letiště mezinárodní. Zatím se neuvažuje o nějakých konkrétních leteckých linkách, ale zájem už projevili přepravci zboží. Ve hře jsou i charterové lety.

autoři: Mirka Nezvalová , Filip Víšek
Spustit audio