Letiště v Plané dostane licenci pro civilní provoz

22. prosinec 2005

Letiště v Plané u Českých Budějovic získá licenci na civilní vnitrostátní provoz. Ústav pro civilní letectví ji 29. prosince předá vedení akciové společnosti Letiště České Budějovice, kterou společně založily Jihočeský kraj a město České Budějovice.

"Je to mezník v tom, že to letiště začíná být civilní. Do této doby bylo vždy letiště vojenské, ani smíšený provoz tam armáda nedovolila," řekl ČTK jihočeský hejtman Jan Zahradník. Pokud by podle něj letiště zaniklo, v jižních Čechách už se podobné nové nepodaří vybudovat.

Kraj na rok 2006 vyčlenil pro společnost Letiště České Budějovice 17 milionů korun. Část peněz poputuje na běžnou údržbu, zbytek chce kraj investovat do naváděcí techniky. "Budeme postupně investicemi a rozumným provozem letiště dál budovat tak, aby se zpátky vrátilo na mezinárodní režim. Ale klíčová věc je hledání strategického partnera," dodal Zahradník. Podle něj není v možnostech kraje a Českých Budějovic, aby letiště provozovaly. Kraj chce také dál jednat s ministerstvem obrany o převodu majetku. "Kraj požádal o vydání majetku, o převod celého areálu na kraj. Teď je míč na hřišti ministerstva obrany," poznamenal Zahradník. Podle něj ministr Karel Kühnl převod areálu podporuje.

Kraj se od roku 1992 pokoušel s armádou dohodnout na smíšeném provozu na letišti, kdy by jej mohla využívat jak civilní, tak vojenská letadla. Ministerstvo obrany však s tímto řešením nesouhlasilo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio