Les hoří! Když takový požár předem naplánujeme a pohlídáme, bude jenom prospěšný, říká půdní biolog

1. listopad 2022

Lesní požáry jsou pro přírodu dobré, domnívají se vědci. Jedním dechem ale dodávají, že jen za určitých podmínek. Požár, který se příliš nerozšíří a hoří v pravý čas, může podle Miloslava Devettera z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích les vyčistit, omladit a vyživit.

Popel a ohořelé soušky totiž zafungují jako hnojivo. Půda se zbaví nánosů starého suchého jehličí, ve kterém nic pořádně neroste, a semenáčky z šišek přeživších stromů mají šanci se ujmout a v horizontu několika málo let plochu ozelenit.

Půdní biolog Miloslav Devetter

Nesmí ale jít o tak masivní požár, jakým byl ten neřízený v národním parku České Švýcarsko letos v létě. Shořelo 1600 hektarů lesní plochy, dalších 250 hektarů na německé straně. Šlo o údajně největší lesní požár v naší historii i v Sasku.

A jaké z něho podle půdního biologa plyne poučení? „My bychom měli lesy, které jsou náchylné k požáru, vypalovat řízeně,“ domnívá se Miloslav Devetter.

Náchylné k požárům, dokonce i samovznícením, jsou podle něj zejména monokulturní smrčiny. „Ty budou dříve, nebo později hořet i bez přičinění člověka, prostě budou hořet vždycky a je potřeba to vzít na vědomí,“ dodává.

„Z hlediska prevence můžeme udělat to, že zajistíme, aby tam požár proběhl raději dříve a řízeně,“ pokračuje vědec. Slovem „dříve“ míní dobu, kdy není ještě takové sucho. „Tím pod naší kontrolou shoří jenom povrchová vrstva půdy, ten opad, neshoří nic víc a my budeme vědět, že díky tomu les velice dobře zregeneruje,“ vysvětluje.

Čtěte také

Plánované požáry mají zároveň předejít větším škodám. „Bude-li požár naplánovaný například na půl hektaru a hasiči ho budou hlídat, jsme schopni zajistit, aby se nerozšířil dál. Samozřejmě to nebudeme dělat v horkém suchém létě,“ zdůrazňuje Miloslav Devetter.

Pravidelné, cílené a kontrolované vypalování lesa vytvoří podle biologa rozmanité lesní porosty, vznikne mozaika různě vzrostlých a různě starých stromů. To Miloslav Devetter označuje za nejlepší prevenci toho, že les chytne sám, najednou a v době, kdy požár nadělá obrovské škody.

Ačkoli při masivním neřízeném požáru letos v létě neshořelo zdaleka celé České Švýcarsko, ale jen jeho menší část, i tak o něm vědec mluví jako o požáru, k němuž by při doporučované péči dojít nemuselo. „Tohle bylo samozřejmě špatně a není to dobré ani pro přírodu, ani pro člověka, pro lidská sídla a podobně,“ uzavírá.

Celý rozhovor o lesních požárech, jejich prospěšnosti i nebezpečí s půdním biologem Miloslavem Devetterem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.