Leona Machálková: Nebyla jsem netrpělivá a začátky jsem si užila. 30 let na scéně oslavím v Lucerně

25. duben 2023

Leona Machálková září na hudebním nebi rovných 30 let. Účinkovala v řadě muzikálů, vydala několik sólových alb a k profesnímu jubileu chystá pořádný koncert se zajímavými hosty. Chybět nebude Marie Rottrová nebo Richard Genzer.

Po hudbě a kariéře zpěvačky toužila vždy, ale na uměleckou školu se necítila jistá. Vystudovala češtinu a dějepis, místo učení se však rozhodla zamířit do Prahy. V té době už zpívala v několika kapelách, kde měla určité zázemí. „Šla jsem na volnou nohu s tím, že nějak bude. A nikdy jsem nelitovala. Koncertovala jsem jak na ulici, tak po klubech.“

Zpěvačka a moderátorka

Po roce se díky Janě Koubkové dostala do divadla Semafor. „To byl jeden z mých uměleckých pilířů v 90. letech, byla jsem tam pět let. Druhým pilířem bylo, že jsem se stala moderátorkou Evropy 2. Tam mě zase přivedl Roman Holý. Rádio mě hodně bavilo, rozšířilo mi obzory a dalo mi hodně do života.“

Trvalo osm let, než se dostala do širšího povědomí jako zpěvačka. „Nebyla jsem netrpělivá a začátky jsem si užila. Jedna věc je zazářit, druhá věc je obstát. To si musí každý uvědomit, jak to s tou muzikou má, jestli není šikovnější třeba na něco jiného,“ radí zpěvačka.

Oslavy v Lucerně

Jeviště si vždycky užívala. „Někdy je člověk v polostínu, ale musíte vědět, co je pro vás důležité. A já měla vždycky hezké nabídky.“ Vidět jste ji mohli v muzikálech West Side Story, Jesus Christ Superstar, Dracula, Monte Cristo a dalších. S muzikály také hodně koncertovala.

Aktuálně chystá novou desku, kde budou ryze české písničky. „Spolupracuju s Vaškem Koptou, Romanem Mashou Šandorem, oslovila jsem Mirka Vidláka a řadu jiných muzikantů. S Vlastou Horváthem jsme natočili vánoční duet.“

Dvě zbrusu nové písničky zazní i na chystaném koncertě 6. května v Lucerně. „Přípravy už jdou do finále, vytunili jsme to řadou kamarádů, kteří mi hráli na desce. Už jsme skoro takový orchestr. Moc si vážím toho, že na koncertě mezi hosty mohu uvítat Marii Rottrovou, druhou dámou je operní zpěvačka Lenka Graf, dále můj letitý kolega Petr Kolář nebo Jaroslav Svěcený. Z těch mladších jsem oslovila Honzu Bendiga. Se všemi si zazpívám duet a každý si zazpívá i sám.“ Mezi hosty bude i Richard Genzer, a bude velké překvapení, co spolu vymyslí.

Které období své kariéry by si klidně zopakovala? Jaké legendy potkala v Semaforu? Zpívá nádherné texty Zdeňka Borovce, zkoušela někdy něco otextovat? Jak se daří synovi Arturovi, který odletěl studovat do ciziny? Poslechněte si v pořadu Alex a host.